Ja til piller i EU

EU vil anbefale økte doser vitaminer og mineraler i et nytt direktiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reglene for kosttilskudd i EU-landene skal harmoniseres, og dette kan bety at grensene for hvor mye vitaminer og mineraler EU-borgerne bør få i seg kan heves betraktelig, melder avisa Politiken.

Helsebransjens leverandørforening (HBL) i Danmark mener det nye direktivforslaget vil bli en slags anerkjennelse av at vitamin- og mineralpiller er viktig for kostholdet.

Den manglende reguleringen av kosttilskudd har til nå ført til handelsbarrierer på grunn av forskjellige nasjonale bestemmelser.

- Dagens grenser for anbefalt tilførsel av næringsstoffer stammer fra krigsårene og er egentlig minstemål for hva vi trenger for å beholde helsa, sier Torben Damm i HBL.

Det danske ernæringsrådet er skeptisk til at et nytt direktiv vil være bra for folkehelsa, men formann Arne Astrup forstår godt at helsekostbransjen hilser direktivforslaget velkommen.

- Flere og flere studier betviler nytten av kosttilskudd, og enkelte tilskudd kan til og med være skadelige, sier Astrup. - Problemet er at mange simpelthen ikke spiser den maten de burde.

Frankrike er blant de som er restriktive med å anbefale doser av vitaminer og mineraler. Danskene er derimot mer liberale.

Norge er kjent for å være forsiktige med å anbefale høye doser av vitaminer og mineraler, og vi kan forvente at et direktiv som vil endre på norske anbefalinger vil bli gransket kritisk dersom også norske regler etter hvert skal harmoniseres med de foreslåtte nye EU-reglene.

I STEDET FOR MAT?</B> Mens ernæringseksperter vil anbefale mat framfor piller, ønsker helsekostbransjen helsekostbransjen ønsker høyere anbefalinger for kosttilskudd velkommen i EU.