Ja til småkryp

Et arbeidsutvalg nedsatt av Statens dyrehelsetilsyn foreslår at krypdyrhold igjen skal bli lovlig i Norge. Bare dyra ikke er farlige eller store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget foreslår grensen satt ved tre meter for slanger og 0,5 meter for øgler - fullt utvokst. Giftslanger vil fortsatt ikke være tillatt.

- Vi mener at det altomfattende forbudet (lovfestet i 1976) skal mykes opp, sier avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Dyrehelsetilsynet.
Han sier at det var av dyrevernhensyn forbudet kom. Særlig de harde klimatiske forholdene her i landet ble vektlagt.

- I dag kan enkelte krypdyr holdes på en forsvarlig måte, sier Hagen .

Han peker på at en rekke forretninger fører utstyr som gir riktig fuktighet, lys og varme for dyrene.

Farlige dyr

Arbeidsutvalget har skrevet et forslag til ny «Forskrift om hold av fremmedartede (eksotiske) dyr».

Forskriftsforslaget forbyr hold av giftslanger som kjæledyr, men Gunnar Hagen sier at Dyrevernloven ikke gir hjemmel til å tillate eller forby dyr etter farlighetsgrad.

- Det er mest sannsynlig at et eventuelt forbud mot farlige krypdyr kommer i en egen lov - slik tilfellet er for farlige hunder, sier Hagen.

Bruksanvisning

Utvalget vil at eksotiske dyr som skifter eier alltid skal følges av skriftlig instruksjon om hvordan dyret skal holdes og stelles.

I følgeskriv til forslaget skriver utvalget at dagens forbud i liten grad begrenser at krypdyr holdes som kjæledyr, men at forbudet begrenser dyrenes mulighet til et forsvarlig liv.
Dyrehelsetilsynet tar sikte på å sende forslag til de nye forskriftene utpå høring i år.

TO KORTE OG EN LANG: Iguanaen (t.v.) vil trolig ikke bli lovlig i Norge, mens den greske landskilpadda og leopardgekkoen (t.h.) er små nok.