Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ja til to homofilisyn i Kirken

Biskopene skal avgjøre om de vil vigsle homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kirken må leve med to ulike syn på homofile i partnerskap, fastslår Kirkemøtet på Øyer i Oppland. Det vil åpne flere vigslede stillinger for homofile i partnerskap, melder NTB.

- Endelig er jeg kvitt følelsen av å ha et B-medlemskap i Kirken. Dette er en stor framgang. Vi har fått et nytt rom i Kirken, sier Arne Grønningsæter, som selv lever i homofilt partnerskap. Han er også medlem av Kirkerådet.

Dagens vedtak er historisk. Enkelte biskoper har også tidligere har valgt å vigsle homofile. Nå kan de gjøre med Den norske kirkes velsignelse. Men, som Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har sagt han vil gjøre: De kan også nekte.


Av 84 delegater på Kirkemøtet stemte 50 i dag for å ikke videreføre tidligere homofilivedtak som sier nei til ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap. 34 delegater ville bevare dagens situasjon.

Ja og nei

Det nye vedtaket fastslår at det allerede er to homofilisyn i Kirken og ulik praksis for ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap.

Kirkemøtet likestiller derfor de to ulike synene og lar det bli opp til det enkelte ansettelsesorgan og biskop å avgjøre om homofile i partnerskap skal kunne ansettes og vigsles.

I praksis betyr det at flere bispedømmer nå vil åpne for slike ansettelser, mens andre fortsatt vil si nei.

Flertallet av biskopene var for å åpne for homofile prester. Seks av Bispemøtets elleve biskoper stemte for vedtaket, som var en anbefaling til Kirkemøtet. De fem som stemte mot er biskop Odd Bondevik i Møre, biskop Ernst Oddvar Baasland i Stavanger, Ole D. Hagesæther i Bjørgvin, Ole Christian Kvarme i Oslo og biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark.

Homofilt ekteskap neste

Dagens vedtak er et skritt på veien for en åpnere norsk kirke. Den neste, og enda mer kontroversielle diskusjonen, er hvorvidt Kirken vil gå inn for regjeringens forslag om å vedta homofilt ekteskap. Her er frontene adskillig steilere.

Kun to biskoper har sagt at de er for homofilt ekteskap, nemlig Hamar-biskop Solveig Fiske og biskop i Sør-Hålogaland Tor Berger Jørgensen.

<B>VANT:</B> Arne Backer Grønningsæter som lever i homofilt partnerskap holder opp sin stemme under voteringen fredag. Hans syn seiret stort i avstmmingen.
TAPTE: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har vært en av de ivrigste motstanderne mot homofile prester.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling