Ja til ulvejakt

Miljøvernminister Guro Fjellanger sa i går ja til felling av en ulv i Rendalen øst for Glomma. Fellingstillatelsen knyttes til innmark, der ulv har tatt en rekke sauer den siste måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fellingsvedtaket kommer et halvt år etter at namsretten stanset statsrådens forrige fellingsvedtak i samme område, den gang i nabokommunen Stor-Elvdal vest for Glomma.

Sauebønder utstyrt med skarpe skudd vil nå bli utstasjonert på utmarksbeitene ved Østamyra i Rendalen, stedet der minst tre ulver har herjet de siste ukene.

I alt et 40-tall sauer skal være tatt av ulver her den siste måneden.

Prøvd alt

Statsråd Fjellanger forklarer sitt fellingsvedtak slik overfor Dagbladet:

- Denne situasjonen kan vanskelig sammenliknes med det forrige jaktvedtaket, som retten seinere i år skal ta endelig stilling til. Nå har vi prøvd alle forebyggende tiltak. Likevel fortsetter problemene på innmark.

Fjellanger vedgår at det kan være en sjanse for at tispa i flokken kan bli skutt. Men som hun sier: - Den sjansen er liten.

Statsråden kjenner til at hun er i Bern-konvensjonens søkelys. Hun mener regjeringen holder seg innenfor konvensjonens bestemmelser om vern av truede dyrearter.

- Vi får vente og se hva som kommer herfra, sier hun til Dagbladet.

Knefall

Foreningen Våre Rovdyr mener fellingsvedtaket er et knefall for ulvemotstandere og rovdyrfiendtlige sauebønder.

Foreningen mener Fjellanger i verste fall åpner for å sprenge flokken; den eneste i Norge som har reprodusert seg i flere år på rad. Det antas å være til sammen sju til ni ulver i flokken øst for Glomma i det nordlige av Hedmark. Skytes tispa, antas flokken å være sprengt.

Ordfører Erling Myhre i Rendalen hilser fellingsløyvet hjertelig velkommen.

- Voksent gjort av Fjellanger. Dersom vi feller ett dyr og problemene fortsetter, vil vi søke om å få felle flere, sier han til Dagbladet.