Ja til upassende ytringer

Frp nekter å skriver under på opprop mot rasisme. Er det ok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Senter mot etnisk diskriminering (SMED) har i dag fått alle partiene til å signere på en erklæring om at de fordømmer diskriminering, trakassering og rasisme i valgkampen. Bare Fremskrittspartiet har sagt nei til å skrive under.

I 2001 skrev Hagen imidlertid under på SMEDs opprop mot fremmedfrykt og rasisme.

I en artikkel på Fremskrittspartiets nettsted, forteller partiets generalsekretær Geir Mo at partiet nekter å la seg kneble. Ytringsfriheten må også gjelde retten til meninger som ikke deles av de politiske partiene, mener de.

Artikkelen kan du lese på Frps hjemmeside.


For mange begrensninger allerede
- Vi deler ikke alle de oppfatningene senteret legger i premissene for oppropet. Minst ett av oppropets implikasjoner kan ikke etterleves i praksis, sier Mo i artikkelen.

- Fremskrittspartiet mener at lovverket allerede har gått for langt i å kriminalisere politiske ytringer, sier han.

Men da Dagbladet.no kontakter generalsekretæren for å spørre om hvilket premiss partiet ikke kunne etterleve og på hvilket punkt lovverket har gått for langt, blir vi avvist.

- Det er noe at SMED ikke skal opphøye seg til en dommer om hva som skal være lov i en valgkamp. Det er vi som skal definere hva som er passende. Jeg synes dette er greit forklart i artikkelen. Du får lese den. Dette er flisespikkeri, svarer Mo og avslutter samtalen.

Ingen kommentar

I artikkelen skriver Mo dette:

- Et liberalt demokrati er ikke tjent med at det legges lokk på upassende ytringer, selv om disse gir uttrykk for et menneskesyn som ikke er i tråd med vår kristne norske kulturarv, sier Mo. Han understreker at politisk toleranse for slike ytringer på ingen måte betyr politiske eller morals aksept av ytringene. Han sier at å ha ytringer som er i strid med vår grunnleggende menneskesyn må tollereres.

Dagbladet.no forstår Fremskrittspartiets holdning slik at de prinsipielt ikke er motstandere av at det skal være lov å ytre seg rasistisk. Dette ønsker altså ikke Mo å kommentere.

I Norge begrenser Straffelovens paragraf 135a, også kalt rasismeparagrafen, ytringsfriheten. Den lyder slik:

135a. Med bøter eller fengsel inntil 2 år straffes den som ved uttalelse eller annen meddelelse, herunder ved bruk av symboler, som framsettes offentlig eller på annen måte spres blant allmennheten, truer, forhåner eller utsetter for hat, forfølgelse eller ringeakt en person eller en gruppe av personer på grunn av deres trosbekjennelse, rase, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse. Tilsvarende gjelder slike krenkelser overfor en person eller en gruppe på grunn av deres homofile legning, leveform eller orientering.

I en debatt i fjor høst om en grunnlovsendring, skrev Dagbladet på lederplass at Fremskrittspartiet, i likhet med Arbeiderpartiet, står for prinsippet om at samfunnet best motarbeider rasisme ved at generelle, rasistiske ytringer straffritt kan framsettes i offentlighet og åpenhet. Bare da kan de møtes i åpen debatt. Når ytringene er straffbare, går de under jorda.

Les hele brevet fra Smed [PDF].

<B>FRP:</B> Generalsekretær Geir Mo i Fremskrittspartiet vil ikke at SMED skal styre valgkampen og nekter å signere på en erklæring mot diskriminerende utspill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer