VITNE: Ubaydullah Hussain er innkalt som vitne i terrorrettssaken i Oslo. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VITNE: Ubaydullah Hussain er innkalt som vitne i terrorrettssaken i Oslo. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

- Ja, tiltalte er en bekjent av meg. Men det er det jo mange som er

Ubaydullah Hussain skjønner ikke hvorfor han er innkalt som vitne i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er innkalt som vitne, sier Ubaydullah Hussain til Dagbladet.

- Vi får se hva de spør om, sier han.

Frikjent og dømt Hussain, som er talsmann for den islamistiske gruppa Profetens Ummah, er innkalt som vitne i rettssaken mot en 24-åring fra Fredrikstad som står tiltalt for såkalt terrorforbund, etter at han tilbrakte tid i Syria; ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lot han seg verve i både Den islamske stat (IS) og al-Qaida-allierte Al-Nusra-fronten, før han ble såret og returnerte til Norge.

Den profilerte islamisten ble i går selv frikjent for oppfordring til terror, men dømt for trusler, i Borgarting lagmannsrett. Han bekrefter kjennskap til Fredrikstad-mannen.

- Ja, han er en bekjent av meg. Men det er det jo mange som er, bemerker han.

24-åringen har forklart at han reiste til Syria høsten 2013 for å drive humanitært hjelparbeid. I går fortalte han retten at han i tida før avreisen var i kontakt med Profetens Ummah. Men framholdt at det var i forbindelse med en innsamlingsaksjon til krigsofre.

Forsinket Dagens rettsforhandlinger er forsinket, delvis på grunn av at retten må behandle spørsmålet om lukkede forhandlinger mens tiltaltes 45-årige far forklarer seg. Faren er selv fengslet, siktet for å ha vært medlem av IS i Syria.

I 14-tida er det klart at aktoratet ikke når fram med sin begjæring om lukkede dører; faren får dermed forklare seg med presse og tilhørere til stede.

Saken mot 24-åringen er berammet til ei drøy uke. Det er andre gang det føres rettssak mot noen i Norge på grunn av angivelig fremmedkrigervirksomhet i Syria.

TERRORTILTALT: En 24-åring fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund, og forklarte seg i retten i går. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
TERRORTILTALT: En 24-åring fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund, og forklarte seg i retten i går. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer