Ja vel, president

Etter fire år med Putin-styre er russisk politikk degenerert til en konkurranse om å avgi troskapsed til presidenten. Søndag gjenvelges Vladimir Putin til fire nye år som russisk president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er flere tiår siden en russisk leder hadde slik kontroll som Vladimir Putin har skaffet seg. Han dominerer TV-sendingene som en sovjetisk generalsekretær. Han opptrer dynamisk og handlekraftig som en Mikhail Gorbatsjov, men i motsetning til den siste generalsekretær kan Putin demonstrere sin dynamikk i medvind, og ikke i motvind. Han er utvilsomt populær, der han har støtte fra nærmere 80 prosent av velgerne, ifølge meningsmålinger. Han styrer et land med en økonomi i sterk og vedvarende vekst, og har realistiske ambisjoner om at bruttonasjonalproduktet skal være fordoblet etter åtte år som president, i 2008. Men tross all denne medvinden er det noe som lukter i Putins Russland.

- PRESIDENT PUTIN FORTSATTE

i dag sitt aktive arbeid for Russland, kunne TV-nyhetene Vesti melde mandag denne uka. I TV-ruta hilste Putin på noen guvernører, og hengte medaljer på brystet til et 20-tall kvinner for lang og tro tjeneste i det som på norsk heter det offentlige, men på russisk heter Apparatet og har en helt annen lukt og smak. Det var TV-riktig gjort på kvinnedagen, men settingen for øvrig var så man sperret øynene opp. For var det ikke en generalsekretær - en kloning fra en annen tid - som fylte TV-ruta med medaljer, jugl, tøv og seg selv midt i beste sendetid?

- JO, MENER

menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House, som slår fast at russiske medier ikke lenger er frie. For det er ingen hemmelighet for noen at Putin har fylt TV-ruta påfallende ofte i ukene før presidentvalget, og det er ingen hemmelighet at folkene rundt ham har gjort seg flid med å presse eierinteresser som ikke støtter regjeringen ut av eierposisjoner i alle nasjonale TV-selskaper Putin ikke kontrollerte. Om det ikke er direkte sensur, så er det en utbredt selvsensur i russiske medier. «Året 2003 var kjennetegnet av ytterligere bevegelse mot autoritært styre fra president Vladimir Putin og regjeringens side,» konkluderer årsrapporten fra Freedom House.

DEN ENESTE SERIØSE

kandidaten som stiller mot Putin, har ingen oppslutning fra velgerne. Til gjengjeld har Irina Hakamata en prinsipiell kritikk av Putin-styret som er fornuftig. Hennes poeng - i den grad hun slipper gjennom i mediene med sine synspunkter - er at Putins prosjekt dreier seg om restaurasjon. I praksis dreier det seg om å restaurere mange av de politiske strukturene som ble revet ned da Sovjetunionen kollapset for litt over tolv år siden, etter at strukturene i mange år før det hadde råtnet på rot. Sett i et slikt lys er det logisk at Putin mer og mer tar fasong av en generalsekretær, eller rett og slett en tsar, slik den populære oppfatningen av ham er i store deler av velgermassen. Pressen er i stadig mindre grad kritisk. Parlamentet, Dumaen, er i lomma på Kreml etter at kandidater som støtter Putin ble valgt ved valget i november. I parlamentet dreier politikk seg om å avgi lojalitetserklæringer til Putin. Det samme er tilfellet i regionene, der de lokalt valgte guvernørene også kappes om å bukke til Kreml.

PUTINS RUSSLAND

har sine klare autoritære trekk, der det i stadig større grad styres av folk med samme bakgrunn som Putin, folk fra de hemmelige tjenester. Men det paradoksale er at disse autoritære trekkene i stor grad er valgt av folk flest. Russiske velgere vil ikke ha et parlament i strid med verken seg selv eller presidenten. De vil ha et land der lønn og pensjoner utbetales når de skal, slik det omsider har blitt under Putin. Etter snart to tiår med politisk kaos er Putins restaurering av politiske strukturer noe mange russere vil ha. Og selv om Russland nå ikke utvikler seg som et vestlig demokrati, har det politiske systemet et avgjørende likhetstrekk med vestlige demokratier. Nemlig det at politisk suksess kjøpes med økonomisk framgang. Det vil Putin demonstrere på søndag.