Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ja, vi elsker fortsatt Gro

Verken skattesnusk eller Pepsi-jobbing kan dra Gro Harlem Brundtland (68) ned fra tronen: Hun er fortsatt vårt viktigste kvinnelige forbilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en fersk undersøkelse utført for bladet Det Nye er nærmere 500 norske kvinner spurt om hvilken kvinne de beundrer mest. På toppen finner vi tidligere Ap-statsminister Gro Harlem Brundtland, trygt plassert foran kosmetikkprinsessen Celina Midelfart som nummer to og kronprinsesse Mette-Marit på tredjeplass. Undersøkelsen er lagd i forbindelse med kvinnedagen på lørdag.

Mistet troverdighet

Kvinnene ble spurt etter at landsmoderen hadde vært gjennom svært tøffe stormtak tidligere i år. Sakene om at Gro er rådgiver for Pepsi og Dagbladets avsløringer om at hun fikk utført ulovlige hofteoperasjoner i Norge til tross for at hun bor i Frankrike fikk mange til å hevde at Gros omdømme var ødelagt. Blant kritikerne var rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim.

- Jeg tror ikke hun kommer ut av denne situasjonen med æren i behold, sa Blindheim til NRK da Gro-bølgene sto som høyest.

Han er fremdeles helt enig med seg selv.

- Gro hadde brukt store deler av livet sitt til å slåss for en sunnere livsstil blant folk. Så ble hun rådgiver for Pepsi. Ingen kan være så dum at de tror at Pepsi tok inn Gro for at hun skulle fortelle dem hvordan de skal selge mindre brus med sukker. På dette spørsmålet mistet hun all troverdighet, og kom ikke ut med æren i behold, mener Blindheim.

Men han tror norske kvinner likevel beundrer Gro for jobben hun gjorde som politiker.

Tyngst på vektskåla

ALT ER TILGITT:  Norske kvinner ser fremdeles opp til Gro Harlem Brundtland - selv etter skattetrøbbel og sukkerrådgivning. Foto: Eirik H. Urke
ALT ER TILGITT: Norske kvinner ser fremdeles opp til Gro Harlem Brundtland - selv etter skattetrøbbel og sukkerrådgivning. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

- Hun ble den første kvinnelige statsministeren i Norge, og hun dannet en kvinneregjering. Mange identifiserer seg med henne, og hun gjorde jo en eventyrlig karriere, sier Blindheim.

Han syns likevel Gros popularitet er noe underlig.

- Det er veldig rart at hun er blitt så populær. Hun kan nå kalles skattesnyter, hun har sneket i helsekøen og hun har gått inn i sukkerindustrien - samtidig som broren hennes er storimportør av sukker til Norge. Men det er tydelig at når alt dette kommer på vektskåla, veier likevel alt det positive tyngst. Tross alt, det er bare tre personer nordmenn virkelig er på fornavn med: Elvis, Jesus og Gro, sier Blindheim.

Paal Espen Hambre, kommunikasjonsrådgiver og daglig leder i PR-byrået Hambre & Partners, var en av få som mente Gro ville ri stormen av uten varige omdømmeskader.

Løy ikke bevisst

- Denne undersøkelsen viser at det skal mye mer til for å vippe Gro av pinnen, sier Hambre.

Han tror det norske folk tilgir Gros krumspring ganske lett.

- Gro befant seg i et etisk dilemma i trygdesaken, det er ingen tvil om det. Men dette er likevel noe det norske folk er villig til å tilgi, sier Hambre.

image: Ja, vi elsker fortsatt Gro

Han sammenlikner Gro-sakene med Manuela Ramin-Osmundsens dramatiske avgang.

- Ramin-Osmundsen løy bevisst. Det kunne ikke det norske folk godta. Gro, derimot, gjorde en bommert, beklaget den og tok konsekvensen av sine feil.

Trond Blindheim

POPULÆRE:Celina Midelfart, kronprinsesse Mette-Marit,Siv Jensen, Dronning Sonja, Oprah Winfrey, Hillary Clinton, Wenche Foss, Karita Bekkemellem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media