Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ja, vi elsker...Sverige!

STRVMSTAD (Dagbladet): Det går mot et nytt rekordår for svenske fritidshusmeklere langs vestkysten. Ni av ti hytter selges til kjøpesterke nordmenn, og prisene - ja, de ligger langt under det norske markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere nordmenn gjør som alpinstjernen Lasse Kjus, lørdagsunderholder Tande-P., sanger Nora Brockstedt og LO-høvding Yngve Hågensen: De flagger ut i sommermånedene og finner freden langs den svenske vestkysten.

Ønsker du en hvitmalt eldre stuga i skogen til 220000 eller en luksusvilla med sjøutsikt for 1,5 millioner kroner, er mulighetene mange på Sveriges vestkyst. Et par timers kjøretur fra Oslo lokker den svenske skjærgården stadig flere nordmenn til seg.

Like etter Svinesund begynner avkjøringene til de norske sommerleirene: Lökholmen, Hällestrand, Dynekilen, Seläter, Strömstad og Tanumstrand.
Den norske hyttehandelen i Sverige når nye høyder, og nesten daglig sikrer lykkelige nordmenn seg drømmestedet på disse kanter.

Rekordår

- Nordmennene har presset prisene kraftig opp de siste åra, og det er nordmenn som dirigerer prisnivået på disse kanter, sier eiendomsmekler Sven-Olof Jacobsson.

Forretningen hans i Strömstad går strykende: De siste ni ukene har han solgt 27 sommerhus. 22 er kjøpt av nordmenn.

- De siste fire årene har eiendomssalget tatt helt av. Ni av ti fritidshus går til nordmenn. Interessen er økende, og 1998 vil trolig bli et nytt toppår, konstaterer mekleren fornøyd.

Selv på en regntung julidag dominerer nordmenn gatebildet i Strömstad. Byen, som for mange er et yndet shoppingmål, er blitt et lønnsomt sted for svenske eiendomsmeklere. Fritidseiendommene langs skjærgården er svært attraktive for nordmenn som ikke kan eller ønsker å betale flere millioner for et tilsvarende sommersted i Norge.

På disse trakter får man mer for pengene - og billig kjøtt på kjøpet.

Røverkjøp

Ifølge svenske meklere tok norske hyttekjøp av omkring i 1994, og det er ingenting som tyder på at markedet roer seg.

Av de rundt 3000 fritidshusene som ligger i denne nordligste delen av Bohuslän, er over 80 prosent eid av nordmenn. Man kan man fortsatt gjøre gode røverkjøp, men det blir lenger mellom hver gang. I dag ligger prisene 10- 20 prosent lavere enn i Norge.

- Skal man ha et sted med sjøutsikt, for ikke å snakke om egen strand, må man opp i minst én million kroner. Kjøper du et hus som ligger ti minutters gange fra sjøen, kan du halvere prisen og vel så det, sier Jacobsson.

Han benekter at søta bror ser med sure øyne på mer pengesterke nordmenn som kjøper opp fritidseiendommene deres.
- Vi ser ikke på dere som utlendinger, men gode naboer. Det er mye verre å svelge at norske konsern kjøper opp Pripps og Pressbyrån, mener Jacobsson.

Sitt eget paradis

For Oslo-mannen Frank Øystein Jannestad har Sverige blitt like kjært som Norge. Siden 1972 har han feriert på familiens sommersted på Vddö utenfor Strömstad. Etter flere års jakt, har han og familien nå funnet et sitt eget sted på samme plass.

For 375000 har han skaffet seg et sommerhus på nesten 60 kvm, noen hundre meter fra stranda .

- Vi har ønsket oss en egen hytte lenge, og ble veldig glade da vi endelig fant dette stedet, sier Jannestad til Dagbladet. Han har nettopp skrevet kontrakt med mekler Jacobsson, og fått nøklene til hytta.

Etter ti minutters kjøring sørover fra Strömstad sentrum låser den stolte hytteeier opp døra i hytta. Oslo-familien har overtatt etter en 87 år gammel svenske, som ikke har brukt hytta på mange år. Hytta på den 1,6 mål store tomta inneholder to rom og kjøkken, en nydelig vinterhage og hems.

- Hytta trenger full opppussing, men har stort potensiale. Vi har funnet vårt paradis, sier en fornøyd Jannestad.

<B>STRÅLENDE HYTTESALG:</B> Mekler Sven-Olof Jacobsson i Strömstad selger fritidseiendommer til nordmenn som aldri før. - Det går mot et nytt toppår, konstaterer han fornøyd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!