Ja, vi er barbarer!

Dagbladet skrev i går at nordmenn stemples som barbarer i utlandet, på grunn av hvaleksport, selfangst og nedslakting av ulv. Over halvparten av Dagbladet.nos lesere er enige i beskrivelsen. De får slakt av professor Thomas Hylland Eriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kontaktet det internasjonale PR-byrået Burson-Marsteller sine kolleger i Tyskland, Frankrike, Belgia og USA før å høre hvordan Norge blir oppfattet i utlandet. «Et halvgalt vikingland», «Et kuriøst utenforland i uttakt med resten av verden», «En nasjon uten sosial intelligens», var blant meldingene som kom tilbake.

Dagbladet skrev at Norge var i ferd med å pådra seg et verstingstempel.

- Vi setter oss selv i et primitivt og barbarisk lys, sa Erik Steineger i WWF Norge til Dagbladet.

I den samme artikkelen stilte Dagbladet.no følgende spørsmål til våre lesere: «Er nordmenn barbarer?»

Klokka 0950 i dag var det avgitt 6008 stemmer. Hele 53,7 prosent (3227 stemmer) mener at nordmenn er barbarer. 46,3 prosent (2781 stemmer) mener at vi ikke er barbarer.

Slakter barbarene

Professor Thomas Hylland Eriksen ser ikke bort fra at nordmenn virkelig er stolte over å kalle seg barbarer.

- Jeg vet ikke hvilken motivasjon folk har for å si at de er barbarer. Mener de at naboene er barbarer og tar selv avstand fra norsk politikk? Eller snakker de om seg selv fordi de synes det er positivt å være barbar? De som synes det er positivt å være barbar, har viking-verdier, vil jeg tro, sier han.

- Det tyder på en fandenivolskhet og en barbarisk holdning i ordets opprinnelige forstand: Vi står på vårt. Vi er i utakt med resten av verden når det gjelder miljøutslipp, rovdyr og hvaler. Opprinnelig betyr barbar «person som ikke er greker», en person som bare laget lyder som «bar bar bar bar» og som ingen forsto. Resten av verden forstår oss ikke, sier Hylland Eriksen og sammenligner med serberne under krigen på Balkan:

- Logikken er den samme: Verden forstår oss ikke, men vi har rett. Vi skal være glade for at Norge ikke er i krig. Vi hadde trengt gode fredsmeglere for å få et sånt folk med på kompromisser. Det er derfor vi sa nei til EU: Vi vil ikke bli nedstemt, vi vil ikke måtte rette oss etter hva andre mener, kommenterer han.

- Kan det være positivt å være barbar?

- Jeg synes det er skrekkelig. Det tyder på en total mangel på respekt.

«Barbar:

1) person som ikke er greker eller romer.

2) rå og usivilisert person.

Barbari:

1) usivilisert tilstand, mangel på kultur.

2) hjerteløset, råskap.»