Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet:

Ja, vi er rike: Høyeste verdi på Oljefondet ved årsslutt noensinne

Kanskje det skal deles ut 100.000 kroner til hver innbygger i Norge, med en forutsetning om at det skal brukes til å nedbetale gjeld?

RIKDOM: Verdien på det norske oljefondet tilsvarer 1,6 millioner kroner pr. innbygger i Norge.
RIKDOM: Verdien på det norske oljefondet tilsvarer 1,6 millioner kroner pr. innbygger i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Verdien på det norske oljefondet var 8.509,6 milliarder kroner ved utgangen av 2017.

Det er den høyeste verdien på det norske oljefondet ved utgangen av et år noensinne. Det tilsvarer også 1.640.000 kroner per innbygger i Norge.

Langt foran skjema

Før jul var verdien på det høyeste oppe og snuste på 8.650 milliarder kroner, men på en verdi på 8.510 milliarder kroner ble oppgangen i 2017 på nøyaktig 1000 milliarder kroner, tilsvarende 13,3 prosent.

Da regjeringen la frem statsbudsjettet 12. oktober, la den til grunn at verdien ved utgangen av året ville være 7.898 milliarder kroner. Og ved utgangen av 2018 har regjeringen lagt til grunn at oljefondet skal ha en verdi på 8.224 milliarder kroner.

I statsbudsjettet viser fremskrivingen av oljefondet at det er antatt å ha en verdi på 8.564 milliarder kroner ved inngangen til 2020. Det betyr at oljefondet ved utgangen av 2018 lå nesten to år foran skjema.

Dekker alderspensjoner og mer til

Summerer man utenlandsdelen og innenlandsdelen av pensjonsfondet, er den samlede verdien på statens pensjonsfond nå trolig på rundt 8.760 milliarder kroner, tilsvarende 1,68 millioner kroner pr. innbygger i Norge.

Uten sammenligning for øvrig utgjør Folketrygdens fremtidige forpliktelser til alderspensjoner 8.201 milliarder kroner ved utgangen av 2017 og 8.521 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Har vi det i bakhodet?

- Det er rimelig å anta at nordmenn har hatt det i bakhodet når de har tatt opp boliggjeld, sier investeringsdirektør i Fondsfinans Kapitalforvaltning, Odd Hellem, til Finansavisen fredag.

Han mener også at det indirekte bidratt til å drive opp boligprisene og norske husholdningers gjeld.

- Formuessituasjonen i Norge er en svært rik stat, og forgjeldede kommuner og husholdninger, sier han, og kommer med med et konkret forslag - som ikke er med i Fondsfinans-rapporten.

- Hver kommune kunne over noen år fått 100 000 kroner per innbygger, med krav om at pengene skal brukes til å betale ned gjeld. Det er den mest demokratiske måten å gjøre det på.

- Samtidig kunne det kommet forbud mot eiendomsskatt, sier han til avisen.

Støttes ikke av Senterpartiet

- Det er ikke et forslag vi støtter, men det er en kjerne i det som er interessant, sier finanspolitisk talsmann i Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, til Hellems forslag.

STØTTER IKKE FORSLAGET: Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Sigbjørn Gjelsvik. Foto: NTB Scanpix
STØTTER IKKE FORSLAGET: Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Sigbjørn Gjelsvik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det som er viktig, er at kommunene blir styrket gjennom et forbedret inntektssystem. Forslaget til Odd Hellem vil fremfor alt tjene kommuner med mange innbyggere. 100 000 per innbygger vil gi 60 milliarder kroner til Oslo og en forsvinnende liten del til mindre kommuner.

Gjelsvik ser mer for seg at Statens pensjonsfond utland kan brukes til infrastrukturinvesteringer i Norge, og at mer av forvaltningen skjer i Norge.

Finansdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere forslaget.

Flere økonominyheter

Soros: - Kryptovaluta er en typisk boble

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!