Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ja, vi flytter

Er du nyutdannet og står med et ferskt vitnemål i den ene hånda og et tyngende gjeldsbrev fra Statens lånekasse i den andre, kan du spare titusener på å flytte til en utkantkommune. Studentene tar imot ordningen med åpne armer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og regionaldepartementet har valgt ut hele 144 kommuner som er truet av fraflytting. Nå vurderer regjeringen å lokke nyutdannede lærere, sjukepleiere, leger og mange andre yrkesgrupper til utkantkommuner over hele landet.

Hvis du er bekymret for at studielånet skal bli for dyrt, kan du sannsynligvis allerede fra høsten av spare penger på å flytte til en av kommunene som er vist på kartet.

For det er ikke lenger bare Nord-Norge som skal omfattes av ordningen, men også kommuner på Vestlandet og Sør- og Øst-Norge. Sett deg ned med kartet og tenk over hvor du kunne tenke deg å bo. Det vil være veldig lønnsomt å flytte.

Effektivt


Dagens regler går ut på at man får nedskrevet studielånet med 16 500 kroner eller 10 prosent av lånet hvert år om man bor og jobber i en av kommunene i tiltakssonen Finnmark og Nord-Troms.

- Dette er en type tiltak som har vist seg å ha god effekt, og har ført til at områdene i tiltakssonene Finnmark og Nord-Troms har blitt tilført mer kvalifisert arbeidskraft, sier kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad.

For de nye kommunene som skal inn under ordningen, vil nedskrivningsbeløpet trolig bli 8250 kroner eller halvparten av det som gjelder for Nord-Troms og Finnmark.

Departementet vurderer også å innføre bindingstid - det vil si at man må bo minimum tre- fire år for å nyte godt av ordningen.

Hvis du får nedskrevet f.eks. 10 000 kroner i året, må du ta med i regnestykket at du slipper renter for dette beløpet i hele perioden du har igjen å betale. 10 000 ettergitt første året kan derfor bety at kostnaden du har på studielånet reduseres med flere titusener.

Godt mottatt

Blant studentene på Universitetet i Oslo ser forslaget ut til å bli godt mottatt. Fire studenter som Dagbladet snakket med, kunne alle tenke seg å flytte hvis de fikk en interessant jobb i Utkant-Norge.

- Jeg tror dette vil gjøre at mange unge med småbarn kan tenke seg å flytte ut av byene, sier Karine Bjørnsen (22) som studerer sosiologi. Hun regner med å ha 200 000 kroner i lån når hun er ferdig med studiene.
Magnus Løberg (23) som studerer matte, mener også at ettergivelse av lån kan lokke folk til å flytte til utkantkommuner for noen år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!