Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ja, vi har fått en ny tjenerklasse i Norge

Ap-politiker mener vi ser «et kappløp mot bunnen».

- IKKE NAIV: - Vi må ikke være naive. Norsk arbeidsliv vil forandre seg totalt hvis vi ikke klarer å stoppe dette. Vi ser allerede at kriminelle stadig får større innpass i bransje etter bransje, sier Ap's Anette Trettebergstuen. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
- IKKE NAIV: - Vi må ikke være naive. Norsk arbeidsliv vil forandre seg totalt hvis vi ikke klarer å stoppe dette. Vi ser allerede at kriminelle stadig får større innpass i bransje etter bransje, sier Ap's Anette Trettebergstuen. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, vi har fått en ny tjenerklasse i Norge. Det ser vi i flere bransjer, sier arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen til Dagbladet.

Onsdag sa organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif) til Dagbladet at Norge «har fått en ny tjenerklasse».

Organisasjonen drukner nå i arbeidskrimsaker, og det siste året har de hatt mer enn en fordobling i saker som handler om uverdige arbeidsforhold, trusler mot ansatte, og luselønn helt ned til noen tikroner i timen.

- Total forandring - Vi må ikke være naive. Norsk arbeidsliv vil forandre seg totalt hvis vi ikke klarer å stoppe dette. Vi ser allerede at kriminelle stadig får større innpass i bransje etter bransje, sier Trettebergstuen, som etter Dagbladets artikkel har invitert Seif til Stortinget.

Seif mener at regjeringen i sin handlingsplan mot arbeidskriminalitet har fokusert for lite på ofrene.

«Det er mange gode tiltak som setter søkelyset på arbeidslivskriminalitet, men det viktigste tiltak mangler, nemlig å gi ofrene bistand til å hevde sin rett», sa prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet.

- Kappløp mot bunnen - Regjeringen er veldig opptatt av kontroll og straff, men er ikke like opptatt av enkeltskjebnene. Det er like viktig å forebygge og hjelpe, som å straffe og etterforske etter at det først har skjedd, sier Trettebergstuen. Hun frykter at Norge vil bli varig forandret hvis man ikke klarer å stoppe utviklingen.

- Vi ser et kappløp mot bunnen, hvor de seriøse blir utkonkurrert, vilkår og lønn blir undergravd, og det blir vanskeligere å brødfø seg på jobben, sier Ap-politikeren, som mener regjeringen mangler en samlende politikk mot arbeidskriminalitet.

- Samtidig som de ønsker å bekjempe kriminalitet svekker de folks arbeidsrettigheter. Dermed skaper de mer midlertidighet og grobunn for den kriminaliteten de nettopp ønsker å bekjempe, sier Trettebergstuen.

- EN NY TJENERKLASSE: - Vi har fått en helt ny tjenerklasse i Norge. Folk som får beskjed om at de ikke har rett til noen ting. De skal bukke og takke, og være glad for at de i det hele tatt er her, sier Georg Schjerven Hansen fra Seif (t.h.). Her sammen med Belinda de León. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- EN NY TJENERKLASSE: - Vi har fått en helt ny tjenerklasse i Norge. Folk som får beskjed om at de ikke har rett til noen ting. De skal bukke og takke, og være glad for at de i det hele tatt er her, sier Georg Schjerven Hansen fra Seif (t.h.). Her sammen med Belinda de León. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!