TOMT FOR TREDJE GANG:  1 800 veholdte kvadratmeter utenfor Sandnessjøen står tomt. Det er tredje gang siden 1990-tallet at institusjoner er bygd opp og nedlagt på Søvik. FOTO: Hilde Andreassen, Helgelands Blad.
TOMT FOR TREDJE GANG: 1 800 veholdte kvadratmeter utenfor Sandnessjøen står tomt. Det er tredje gang siden 1990-tallet at institusjoner er bygd opp og nedlagt på Søvik. FOTO: Hilde Andreassen, Helgelands Blad.Vis mer

- Ja, vi har gjort jobben

Sier barnevernsjef. Ordfører i Alstahaug kontrer: - Hodeløst at ikke Bufetat har en annen plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 200 jobber forsvant med noen pennestrøk og Statsbygg sitter tilbake med tre tomme institusjoner som har kostet over 100 millioner kroner.

Og Bufetat, som sa opp avtalene med de spesialtilpassede omsorgssentrene for mindreårige asylsøkere i Eidsvoll i Akershus, Skiptvet i Østfold og Alstahaug i Nordland etter mellom to og fire års drift, betaler et tosifret millionbeløp i året for de samme tomme lokalene.

Det var først i slutten av februar at Statsbyggs eier Fornyingsdepartementet bestemte at Bufetat skulle slippe med ett års etterleie og slipper å betale for hele den opprinnelige leieperioden på 20 år.

Her er brevet som kom ni måneder etter at departementet fikk leiekrangelen mellom de offentlige etatene på bordet.

- Har Bufetat gjort en fornuftig jobb med de mindreårige asylsøkerne?

- Ja. Vår jobb er å løse oppdragene fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), sier assisterende direktør Runar Nygård i Bufdirektoratet (Barne-, ungdoms- og  familiedirektoratet) til Dagbladet.

Bakteppet Han minner om «bakteppet» for beslutningene som er tatt siden 2007.

Da bestemte regjeringen at Barnedepartementet skulle overta ansvaret for mindreårige asylsøkere fra Utlendingsdirektoratet (UDI) samtidig som statlige institusjoner skulle overta de praktiske oppgavene fra private aktører.

Det var langt barn som skulle tas vare på da, og Bufetat satte i gang sju institusjoner.

Innstrammingen Etter innstramming av asylpolitikken, ble det langt færre barn som kom til Norge. Det ble ikke behov for sju omsorgssentre allikevel, og Bufetat avviklet i Eidsvoll, Skiptvet og på Søvik i Alstahaug.

- De fire institusjonene vi har igjen, gir den kapasiteten vi trenger. Det er ialt 89 plasser, og pr i dag er det ikke helt fullsatt, sier nestsjefen i Bufdirektoratet, Runar Nygård.

I forbindelse med de tre oppsigelsene, har også Bufetat sagt fra til Statsbygg at etaten ikke trenger institusjonene til annen bruk.

- Er det fornuftig forvaltning av offentlige midler å la tre institusjoner i 100-millioners klassen stå tomme?

- Det spørsmålet må dere isteden stille til Statsbygg. De har bedre oversikt over nye bruksområder og nye leietakere. Vi har gjort og gjør jobben vi skal løse, sier assisterende direktør Runar Nygård i Bufdirektoratet.

- Skandaløs pengebruk Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) kom med sterk kritikk både av etaten og i særdeleshet Barnedepartementet (BLD) i Dagbladet i dag.

 STÅR TOMT - KOSTET 30 MILLIONER:  Ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) i Skiptvet foran det tomme omsorgssenteret der Statsbygg har investert over 30 millioner kroner og kommunen sitter igjen med millionregning etter at institusjonen for unge asylsøkere brått ble avviklet etter to år. FOTO: Gunnar Fjellengen, Smaalenene.
STÅR TOMT - KOSTET 30 MILLIONER: Ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) i Skiptvet foran det tomme omsorgssenteret der Statsbygg har investert over 30 millioner kroner og kommunen sitter igjen med millionregning etter at institusjonen for unge asylsøkere brått ble avviklet etter to år. FOTO: Gunnar Fjellengen, Smaalenene. Vis mer

Han kaller opprettelsen og den kjappe nedleggingen av de statlige institusjonene for en «skandaløs bruk av fellesskapets midler».

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen var kjapt ute på twitter med å støtte Østfold-ordføreren.
 
Også ordfører Bård Anders Langø (Ap) i hjemkommunen Alstahaug til det 1 800 kvadratmeter store Søvik-senteret er sterkt kritisk til offentlige etaters skalting og valting med ressurser der.

Tre ganger start og stopp Siden senteret ble bygd på 1990-tallet er det i tur og orden blitt opprettet både et ruskollektiv, en ungdomsinstitusjon og sist asylmottaket.

- Som kommune kunne vi iallefall ikke holdt med slike dyre og kjapt omskiftelige prosjekter som staten driver. Det virker hodeløst at det ikke er noen alternativ plan for bruk av senteret, sier ordfører Langø til Dagbladet.

Han peker på at et 50-talls faste arbeidsplasser betyr mye for en kommune med 7 000 innbyggere.

Nå er Alstahaug og kommunesenteret Sandnessjøen i den heldige situasjonen at gassvirksomheten rett ute i skjærgården har skapt hundre nye jobber det siste året.

Gamle jobber borte Men det er ikke Bufetats ære. Og på tross av mange nye «oljeinnflyttere», gikk folketallet ned med 11 personer i fjor. Hovedårsaken er den brå nedleggelsen av senteret for mindreårige asylsøkere.

- Kommunene har mistet mye nøkkelpersonell som søkte seg over til Søvik da staten kom med optimistiske planer der. Og de gamle jobbene deres var borte da senteret plutselig ble lagt ned.

- Og hvilke råd skulle vi gi til familien på fem som brøt opp fra Sørlandet for å etablere seg i ny, langsiktig virksomhet her? Det er ikke mange barnevernspesialspesialister som kan rett inn i ny oljejobb. Nei, den denne måten kan ikke vi drive som kommune, sier ordfører Bård Anders Langø.

 STÅR TOMT - KOSTET 70 MILLIONER:  Eidsvoll omsorgssenter kostet 70 millioner å bygge. Nå betaler Bufetat 7,6 millioner i året for tome lokaler, strøm og vaktmester. FOTO: nyebilder.no.
STÅR TOMT - KOSTET 70 MILLIONER: Eidsvoll omsorgssenter kostet 70 millioner å bygge. Nå betaler Bufetat 7,6 millioner i året for tome lokaler, strøm og vaktmester. FOTO: nyebilder.no. Vis mer