Ja, vi leser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På de fleste områder man er bekymret for samfunnsutviklingen, kan man bestille en meningsmåling og få bekreftet at verden blir et stadig bedre sted. For eksempel når det gjelder boklesning. Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen har gått sammen og spurt det norske folk om dets lesevaner. Og Gallup-sannheten er at vi leser stadig mer. 91 prosent av oss leste minst én bok i fjor. De som leser bøker, leser i snitt 16 bøker i året, opp fra 14 ved forrige undersøkelse. Flere kvinner leser enn før, hele 64 prosent. Og flere menn også: de er nå oppe i 53 prosent.

Når 93 prosent av befolkningen leste en bok ifjor, men bare 73 prosent har kjøpt og betalt en, kan man jo raskt bekymre seg for moralen blant norske boklesere. Helt til man oppdager at bokkjøpere er rause mennesker: I snitt kjøpte de nesten ni bøker i fjor, men de ga bort fire av dem. Sannsynligvis til disse som leser bøker, men ikke kjøper dem.

Men tall kan også snus til bekymring: 6 prosent av befolkningen leste lyrikk i fjor. Det betyr at hele 94 prosent ikke leste lyrikk i fjor. Og mer enn halvparten av våre siste besøk i bokhandelen endte med at vi ikke kjøpte en bok. Men vi leser altså. Mer og mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer