Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ja, vi leser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På de fleste områder man er bekymret for samfunnsutviklingen, kan man bestille en meningsmåling og få bekreftet at verden blir et stadig bedre sted. For eksempel når det gjelder boklesning. Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen har gått sammen og spurt det norske folk om dets lesevaner. Og Gallup-sannheten er at vi leser stadig mer. 91 prosent av oss leste minst én bok i fjor. De som leser bøker, leser i snitt 16 bøker i året, opp fra 14 ved forrige undersøkelse. Flere kvinner leser enn før, hele 64 prosent. Og flere menn også: de er nå oppe i 53 prosent.

Når 93 prosent av befolkningen leste en bok ifjor, men bare 73 prosent har kjøpt og betalt en, kan man jo raskt bekymre seg for moralen blant norske boklesere. Helt til man oppdager at bokkjøpere er rause mennesker: I snitt kjøpte de nesten ni bøker i fjor, men de ga bort fire av dem. Sannsynligvis til disse som leser bøker, men ikke kjøper dem.

Men tall kan også snus til bekymring: 6 prosent av befolkningen leste lyrikk i fjor. Det betyr at hele 94 prosent ikke leste lyrikk i fjor. Og mer enn halvparten av våre siste besøk i bokhandelen endte med at vi ikke kjøpte en bok. Men vi leser altså. Mer og mer.

Eller gjør vi det? Hvor sannferdig snakker folk når de blir spurt av meningsmålere? Hvor mange av de tusen spurte i denne meningsmålingen skrøt på seg kulturell kapital da de ble spurt og veiet av MMI\'s spørrekorps? Se, det kan vi ikke vite. Men basert på indisier, som for eksempel noen av intervjuene i Dagens Næringslivs utmerkede «På nattbordet»-spalte, synes viljen til å gripe til fiksjon å være til stede blant folk som blir spurt om lesevaner. Det klart vi leser. Og det er klart vi trener også: I går, i en gallup i VG, meldte 33,5 prosent av Fremskrittspartiet velgere at de trener mer enn tre ganger i uka. Blant Høyres gjenværende velgere trente hele 40 prosent oftere enn tre ganger i uken. Skal man tro slikt har intet land i verden en mer frisksportende høyreside enn Norge. Og ikke bare det: Sannsynligvis nileste de bøker mens de løp også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media