Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ja, vi ønsker å bli enige

Kjell Inge Røkke viser nå vilje til å møte russiske Yukos Oil for at de skal løse Kværner-krisa i fellesskap. - Nå er det opp til Kværner-styret å få de ulike interessentene til å drøfte saken rundt samme bord, sier Kjell Inge Røkke til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil dele mer

- Vi har samtaler med alle interessentene i denne saken, bekrefter Røkke på Dagbladets spørsmål om han og Aker Maritime snakker med russerne.

- Det er innlysende at de store aksjonærene må samarbeide for å finne en felles plattform, slo Røkke fast overfor Dagbladet i går kveld.

Stort klarere kan det ikke sies: Kjell Inge Røkke og Aker Maritime ser at den eneste farbare veien ut av Kværner-uføret er at han og hans russiske motpart kommer sammen og finner en løsning begge kan leve med.

Røkke vil at Kværner-styret skal invitere partene og hjelpe til med å finne ut av flokene:

- Motarbeidet oss

- Styret må sørge for at det blir et flertall for en løsning på generalforsamlingen. Det ville være uansvarlig å ikke sikre bred forankring i aksjonærmassen, sier Røkke, som imidlertid ikke har mye godt å si om styrets jobb tidligere:

- De har motarbeidet oss og gjort hva de kunne for å holde oss utenfor. Da Yukos' forslag kom, ble vi ikke informert eller orientert av styret, tordner han.

- En løsning er avhengig av et samarbeid med oss. Det er fullt mulig å løse problemene og finne en kjøreplan basert på en felles plattform.

Med dette har Røkke sendt et svært forsonlig svar på den positive invitten Yukos-representanten i Norge, Bernt Stilluf Karlsen, kom med da han tidligere i går roste Røkkes forslag til en industriell løsning.

- Klare signaler

- Vi sender klare signaler om at Aker Maritimes industrielle løsning er veldig interessant, sa Stilluf Karlsen. Men overfor Dagbladet ville han ikke kommentere om det betyr at de to partene allerede samarbeider om å løse krisa i fellesskap.

Stilluf Karlsen gjorde et stort nummer av at russerne tre ganger har reddet Kværner fra konkurs ved å tilføre selskapet krisekapital. Dette imponerer ikke Røkke:

- Yukos har betalt det de skyldte for Kværner-selskapene de har kjøpt. Men måten de har håndtert dette på har vært veldig positiv, sier Røkke.

Ifølge Kværners tall mangler det fortsatt 250 millioner for å holde Kværner flytende fram til generalforsamlingen kommende torsdag. Røkke utelukker ikke at han selv vil bidra hvis pengemangelen skulle bli akutt igjen.

- En del av totalløsningen vil være å løse det kortsiktige likviditetsbehovet. Vi vil være med i samtaler om det hvis vi blir spurt, sier Røkke.

Utfordringen for de to partene er nå å finne en finansiell løsning de begge kan leve med, og som bankene kan godta. Det er her russerne og Røkke står lengst fra hverandre.

Kritisk

Yukos Oil pumpet i går inn 400 nye millioner kroner i det kriserammede Kværner-konsernet og sikret videre drift de nærmeste dagene.

- Situasjonen i Kværner er fortsatt kritisk, men håndterlig, sa Stilluf Karlsen, og antydet at dette kan være siste gangen de trer støttende til. Han var dessuten krystallklar på at hvis russernes redningsplan blir nedstemt neste torsdag, har andre ansvaret for å holde Kværner flytende.

- Vi styrer ikke mot konkurs, er Røkkes svar.

Analytikere som Dagbladet har snakket med, mener imidlertid at i valget mellom to onder vil Røkke foretrekke konkurs framfor Yukos' løsning.

VISER VILJE: - Nå er det opp til Kværner-styret å få de ulike interessentene til å drøfte saken rundt samme bord, sier Kjell Inge Røkke til Dagbladet.Foto: HANS ARNE VEDLOG
Hele Norges coronakart