Stortingslønningene

- Ja, vi tjener for godt

Ap-politikere på Stortinget synes lønnsnivået er for høyt, og vil ha saken debattert i partiets organer.

LØNNSKRITISKE: Arbeiderparti-representantene, fra venstre: Åsmund Aukrust (34), Torstein Tvedt Solberg (34) og Elise Bjørnebekk Waagen (29) oppfordrer til debatt om nivået på stortingslønningene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
LØNNSKRITISKE: Arbeiderparti-representantene, fra venstre: Åsmund Aukrust (34), Torstein Tvedt Solberg (34) og Elise Bjørnebekk Waagen (29) oppfordrer til debatt om nivået på stortingslønningene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Politikerlønningene er for høye, sier Åsmund Aukrust (34).

- Ja, vi tjener for godt, sier Torstein Tvedt Solberg (34).

- Jeg er enig med AUF i at vi bør se kritisk på lønnsnivået, sier Elise Bjørnebekk-Waagen (29).

De tre stortingsrepresentantene fra Arbeiderpartiet støtter AUFs initiativ om at politikere må gå foran å vise moderasjon. Landsstyret i AUF foreslår å la lønnsfastsettelsen følge størrelsen på grunnbeløpet, slik at stortingsrepresentanter skal tjene 8G, som i 2019 utgjør 798 864 kr, mens statsråder skal tjene 10G, som i 2019 utgjør 998 580 kr.

Det vil innebære at stortingsrepresentantenes lønn reduseres med 189 000 kroner og statsrådenes lønn med 412 000 kr.

I juni 2019 vedtok Stortinget å øke den årlige godtgjørelsen til stortingsrepresentantene til 987 997 kr og 1 410 073 kr for statsråder.

Arbeiderbevegelsen

- Det er viktig å begynne med oss selv. Som folkevalgte skal vi ikke leve langt unna de livene andre lever. Da må heller ikke lønningene våre være mye større enn for folk i vanlige stillinger. Et viktig poeng, og særlig for oss som representerer arbeiderbevegelsen, sier Åsmund Aukrust.

Akershus-representanten er opptatt av at det er altfor lett å peke på andre som tjener mer enn en selv.

- Kommunepolitikere peker på stortingsrepresentanter, som peker på dem som jobber i staten, som peker på næringslivet, som peker på utlandet. Konsekvensen er en forsterkende lønnsgalopp, sier han.

- Det må vi stå opp mot. Og vi politikere må definitivt ta det ansvaret, sier Åsmund Aukrust.

Nytt partiprogram

Ap-politikeren advarer mot å fortsette med prosentvise lønnsøkninger, fordi det bidrar til økte forskjeller.

- Jeg mener helt klart vi bør diskutere i Arbeiderpartiets stortingsgruppe hvordan politikere skal lønnes, da også AUFs forslag, sier han.

- I tillegg bør vi i forbindelse med nytt partiprogram ha en breiere debatt om politikerlønninger og lederlønninger i det offentlige og i statlige selskaper, sier Åsmund Aukrust.

Spennende løsning

Ap-nestor Eva Kristin Hansen kommenterte AUF-forslaget på Arbeiderpartiets vegne i Dagbladet i går.

- De siste åra har stortingslønna fulgt gjennomsnittlig lønnsvekst etter anbefaling fra lønnskommisjonen, uttalte Eva Kristin Hansen.

Og la til:

- Vi har ikke behandlet noen sak om dette i vår stortingsgruppe, og vi vil bestemme hvordan vi stiller oss til forslag fra lønnskommisjonen der. AUF møter på gruppemøtene.

Østfold-representant Elise Bjørnebekk Waagen har sansen for ungdomspartiets forslag.

- Jeg synes AUF presenterer en spennende løsning, som innbyr til en oppriktig debatt om hvordan vi har rigget dette systemet. Lønnsnivået på Stortinget og i regjeringen må ses i sammenheng med resten av samfunnet, sier 29-åringen.

- Vi har sett en del ganske hårreisende eksempler på statlige lederlønninger som løper løpsk. Jeg mener at vi på Stortinget må innse at vi er en del av den debatten, og den debatten må vi ta. Da blir det feil å skjerme storting og regjering fra en helhetlig debatt om lederlønninger, sier Elise Bjørnebekk Waagen.

Dra i nødbremsen

Hun medgir at stortingsrepresentantene tjener godt.

- Selvsagt gjør vi det. Jeg er enig med AUF i at vi bør se kritisk på lønnsnivået, at det er viktig at vi ikke skaper den distansen som folk nå opplever.

- Det er mye ansvar å sitte i regjering eller å være på Stortinget, men vi må likevel være i kontakt med hvordan det er å være vanlig hverdagsmenneske. Nå trenger vi å dra i nødbremsen og lytte til de forslagene som kommer, sier Elise Bjørnebekk Waagen.

Torstein Tvedt Solberg (34) mener diskusjonen må ses i sammenheng med lønnsutviklingen i staten og de statseide selskapene.

- Argumentet til lønnskommisjonen, som fastsetter inntekten til stortingsrepresentantene, er jo at lederlønnsutviklingen i staten. Skal den spiralen brytes, så må helheten styres, sier Rogaland-representanten.

Feil å gjemme seg

Han hevder at det blir helt feil å gjemme seg bak den prosentvise veksten.

- Det har vært en lønnsøkning som vanlige folk ikke kan kjenne seg igjen i. Derfor er det smart å knytte lønnsutviklingen til grunnbeløpet, slik AUF har gått inn for.

- Jeg mener det nå blir viktig å ta saken opp direkte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, men også i arbeidet med nytt prinsipprogram til stortingsvalget, sier Torstein Tvedt Solberg.

Stortingets lønnskommisjon

Stortingets lønnskommisjon foreslår i årlig innstilling godtgjørelse for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer.

For perioden 1. september 2016 til og med 31. august 2020 har lønnskommisjonen følgende sammensetning:

* Daglig leder Inger Prebensen.

* Professor Nils-Henrik Mørch von der Fehr.

* Sorenskriver Geir Engebretsen.

Kilde: Stortinget

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer