Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ja, vi tror på kongehuset

Kongefamilien har sikret seg en solid posisjon i det norske folk: I Dagbladets/MMIs tillitsmåling for oktober erobrer kongehuset en fjerdeplass. Folks tiltro til kongehuset har økt fra 57 prosent i juni til 69 prosent i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bryllupet til kronprins Haakon og Mette-Marit og de nygiftes reiser rundt i landet har åpenbart styrket tilliten.

Ingen andre institusjoner kan vise en slik framgang på MMIs tiltromåling. Bare politiet, Forbrukerombudet og NRK kommer foran kongehuset. Mens kongehuset havnet på 11. plass i oktober, har de kongelige altså avansert til tetsjiktet på rekordtid. Men så har det også vært en ekstraordinær oppmerksomhet rundt de kongelige mellom juni og oktober. I tillegg til selve bryllupet og kronprinsparets reiser har det norske folk blitt nærmere kjent med kongefamilien gjennom store intervjuer i TV og aviser.

Hele 19 prosent sier nå de har svært stor tiltro til kongehuset, mens 50 prosent har ganske stor tiltro til kongehuset. I juni var de tilsvarende tallene 15 prosent og 42 prosent.

Bryllupseffekt

- Dette er en markant framgang. Forklaringen er nok bryllupseffekten: Før forrige måling var Mette-Marit og Haakon ikke gift, det er de nå. Og de har begynt å te seg som kongelige, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

Hun understreker imidlertid at tillit til kongehuset ikke er det samme som støtte til monarkiet. Andre målinger det siste året tyder da også på at troen på monarkiet som styreform er på hell.

Politiet er stadig den institusjonen folk har mest tiltro til. Deretter kommer Forbrukerombudet, NRK og nå altså kongehuset. Utdanningssystemet, som havnet på fjerdeplass i juni, er nå nede på niende plass.

Juni var første gang MMI tok med kongehuset i denne spesielle tillitsmålingen. 11. plassen da var også en meget god plassering, godt foran både Storting og regjering.

POPULÆRE:Kongehusets popularitet har økt siden frrge måling i juni. Her fra Prinsesse Märtha Louises 30-års feiring i Bergen.Foto: SCANPIX
POPULÆRE:Kongehusets popularitet har økt siden frrge måling i juni. Her fra Prinsesse Märtha Louises 30-års feiring i Bergen.Foto: SCANPIX Vis mer

Liten tiltro

Aldri har tiltroen til en norsk regjering vært dårligere enn den var i juni.

Med 36 prosent havnet Stoltenberg-regjeringen på 20. plass, etter både Kirken, LO og NHO og så vidt foran VG og Dagbladet. Fortsatt holder regjeringen 20. plassen, men etter regjeringsskiftet har tiltroen til regjeringen økt til 38 prosent. Forsvaret som det siste tiåret har opplevd tillitssvikt, rykker svakt fram igjen, fra 64 prosent i juni til 66 prosent nå. Stortinget faller fra 16. plass til 18. plass - 42 prosent har tiltro til nasjonalforsamlingen, mens de politiske partiene står lavt i kurs. 25 prosent har tiltro til dem.

- De politiske partiene oppleves kanskje ikke lenger som uttrykk for konfliktlinjene og skillelinjene i norsk politikk, kommenterer Kristin Taraldsrud Hoff.

Kværner-effekt?

Også de store bedriftene i Norge opplever tillitssvikt: 51 prosent har svært stor eller ganske stor tiltro til store bedrifter. Det er en tilbakegang fra 57 prosent i juni. NSB opplever derimot økt tiltro, fra 26 prosent i juni til 35 prosent nå. Dermed rykker NSB inn foran VG og Dagbladet, som med litt økt tiltro fra juni får 33 prosent nå. «Norske aviser for øvrig» oppnår 62 prosent på 10. plass.

POPULÆRE:Kongehusets popularitet har økt siden frrge måling i juni. Her fra Prinsesse Märtha Louises 30-års feiring i Bergen.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart