Jaafari under stort press

For tre måneder siden risikerte millioner av irakere livet for å stemme. I dag legger endelig statsministerkandidat Ibrahim Jaafari fram sin regjeringsliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de tre månedene siden valget har volden igjen kommet ut av kontroll. Og regjeringen er i stor grad presset fram av den stadig økende voldsspiralen.

Parlamentsmedlem drept

Da Jaafari i går kveld sa han hadde en regjering klar, var det bare timer etter at det kvinnelige parlamentsmedlemmet Lamia Abed Khadouri ble skutt og drept av tre væpnede menn i sitt hjem. Det haster mer enn noensinne å møte volden med legitim makt.

-  Irakerne vil se at denne regjeringen har en religiøs, etnisk, politisk og geografisk spredning, i tillegg har den kvinner med. Nå har prosessen startet, vi vil ikke spare noen anstrengelser for at smilet igjen skal skinne i våre barns ansikter, sa Jaafari.

Inkluderende regjering

Selv om ikke Jaafari ville offentliggjøre noen navn i går kveld, synes én ting klart: Etniske interesser er veid på finvekt.

Regjeringen vil bestå av 36 medlemmer.

Både sjiaene, sunniene og kurderne vil ha hver sin visestatsminister. Sunniene, som i stor grad boikottet valget, vil være representert i regjeringen med seks representanter. Sånn kan det synes som om ønsket om å ha en inkluderende regjering er sterkt.

Men i bunnen ligger det at regjeringen skal kunne samarbeide med den USA-ledete invasjonsstyrken.

Amerikanske militære har lenge vært åpent frustrerte over at regjeringsdannelsen har tatt så lang tid. Valget i slutten av januar var ment å skape et votum for fred. Men så tok det altså tre måneder før votumet mot vold kunne stable et regjeringsalternativ på beina.

PRESSET: Volden i Irak er stadig økende, i dag legger Ibrahim Jaafari fram regjeringslista.