Jabhat al-Nusra har byttet navn og bryter med Al-Qaida

 Skal sikre gruppas framtid på den syriske slagmarken.

ANNONSERER BRUDD: I dag annonserte Nusrafrontens leder, Abu Mohammad al-Jolani, at gruppa har brutt med moderorganisasjonen Al-qaida. Dette skal være det første bildet som noen gang har blitt publisert av Jolani. Foto:/ AFP PHOTO / Al-Manara Al-Baydaa / Handout
ANNONSERER BRUDD: I dag annonserte Nusrafrontens leder, Abu Mohammad al-Jolani, at gruppa har brutt med moderorganisasjonen Al-qaida. Dette skal være det første bildet som noen gang har blitt publisert av Jolani. Foto:/ AFP PHOTO / Al-Manara Al-Baydaa / Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Jabhat al-Nusra, Al-Qaidas syriske fløy, har brutt med moderorganiasjonen, annonserer gruppa i en video, ifølge Aljazeera.

Gruppas leder Abu Mohammed al-Jolani annonserte bruddet, og sa at de nå går under navnet Jabath Fath al-Sham, som på norsk betyr «Fronten for Frigjøringen av Sham».

- Vi erklærer dannelsen av en ny gruppe som opererer under navnet Jabhat Fath al-Sham, og alle operasjoner under navnet Jabhat al-Nusra som avbrutt. Det er verdt å merke seg at denne nye organisasjonen har ingen tilknytning til noen ekstern enhet, sier Jolani i videoen.

Spekulert lenge

Dermed bekrefter gruppa dagens rapporter om at Al-qaida ønsket å bryte med sin datterorganisasjon for å sikre Jabhat al-Nusras framtid på den syriske slagmarken.

Helt siden 2013 har det vært spekulert i om Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten, kommer til bryte med moderorganisasjonen.

I en uttalelse fra al-Qaida denne uken åpnet moderorganisasjonen for at Jabhat al-Nusra kunne gjøre nettopp dette.

- Vi ber ledelsen i Jabhat al-Nusra om å gjøre det som er til islams beste, og som beskytter det syriske folks jihad, heter det i et lydklipp fra Ahmed Hassan Abu al-Khayr, en av al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahris kommandanter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer