ANNONSERER BRUDD: I dag annonserte Nusrafrontens leder, Abu Mohammad al-Jolani, at gruppa har brutt med moderorganisasjonen Al-qaida. Dette skal være det første bildet som noen gang har blitt publisert av Jolani. Foto:/ AFP PHOTO / Al-Manara Al-Baydaa / Handout
ANNONSERER BRUDD: I dag annonserte Nusrafrontens leder, Abu Mohammad al-Jolani, at gruppa har brutt med moderorganisasjonen Al-qaida. Dette skal være det første bildet som noen gang har blitt publisert av Jolani. Foto:/ AFP PHOTO / Al-Manara Al-Baydaa / HandoutVis mer

Jabhat al-Nusra har byttet navn og bryter med Al-Qaida

 Skal sikre gruppas framtid på den syriske slagmarken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jabhat al-Nusra, Al-Qaidas syriske fløy, har brutt med moderorganiasjonen, annonserer gruppa i en video, ifølge Aljazeera.

Gruppas leder Abu Mohammed al-Jolani annonserte bruddet, og sa at de nå går under navnet Jabath Fath al-Sham, som på norsk betyr «Fronten for Frigjøringen av Sham».

- Vi erklærer dannelsen av en ny gruppe som opererer under navnet Jabhat Fath al-Sham, og alle operasjoner under navnet Jabhat al-Nusra som avbrutt. Det er verdt å merke seg at denne nye organisasjonen har ingen tilknytning til noen ekstern enhet, sier Jolani i videoen.

Spekulert lenge

Dermed bekrefter gruppa dagens rapporter om at Al-qaida ønsket å bryte med sin datterorganisasjon for å sikre Jabhat al-Nusras framtid på den syriske slagmarken.

Helt siden 2013 har det vært spekulert i om Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten, kommer til bryte med moderorganisasjonen.

I en uttalelse fra al-Qaida denne uken åpnet moderorganisasjonen for at Jabhat al-Nusra kunne gjøre nettopp dette.

- Vi ber ledelsen i Jabhat al-Nusra om å gjøre det som er til islams beste, og som beskytter det syriske folks jihad, heter det i et lydklipp fra Ahmed Hassan Abu al-Khayr, en av al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahris kommandanter.

Egen profil

Analytikere peker på at Jabhat al-Nusra ønsker å endre sin profil i takt med at gruppen har blitt gjenstand for stadig mer omfattende angrep fra både russiske og amerikanske luftstyrker. Å eventuelt bryte med moderorganisasjonen kan være et ledd i dette.

- Uansett hva Nusra gjør, er gruppens endelige mål å i enda større grad bli en del av den syriske revolusjonen og sikre sin framtid på lang sikt, sier Syria-eksperten Charles Lister, ifølge NTB.

Jabhat al-Nusra har, i motsetning til ekstremistgruppen IS, kjempet side om side med flere andre opprørsgrupper i Syria, blant dem den mektige islamistiske opprørsgruppen Ahrar al-Sham.

Jabhat Al-Nusra står på USAs terrorliste.