Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jack (15) liker å padle og se på «Glee» - og kan ha revolusjonert kreft-testinga

168 ganger raskere og 1000 ganger billigere kreft-test.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske tenåringen Jack Andraka beskriver seg selv som en ganske normal gutt, som liker å padle og følge med på det amerikanske TV-showet «Glee».

Men 15-åringen er ikke som alle andre tenåringer. Han tilbringer mye tid på nettet, men det er ikke da først og fremst Facebook og YouTube han går inn på.

I et intervju med BBC forteller han nemlig at nettet var et viktig verktøy da han kom fram til kreftundersøkelsen som nå kan revolusjonere behandlingen av den dødelige sykdommen.

1000 ganger mindre ressurskrevende 15-åringen har nemlig skapt en metode som kan påvise bukspyttkjertelkreft som er 168 ganger raskere og mer enn 1000 ganger mindre ressurskrevende enn standardtesten som brukes i dag.

Metoden er nå til patentbehandling og 15-åringen jobber sammen med forskere på John Hopkins-universitetet i Baltimore for å forske videre på metoden.

Overfor BBC forteller han at Google var viktig i arbeidet med den nye test-metoden. Han brukte nemlig søkemotoren for å finne fram til tidligere forskningsrapporter for å få fullført arbeidet med metoden.

15-åringen har fått mye oppmerksomhet siden testmetoden ble lansert, og tidligere i år mottak han blant annet et stipend på 75 000 dollar (440 000 kroner) på Intels internasjonale vitenskap- og ingeniør-messe. Denne messen kan sammenliknes med et VM eller OL i vitenskap, med mer enn 1500 deltakere fra 70 land.

Ellevill glede I videoen over kan du se at 15-åringen utvilsomt brenner for arbeidet sitt. Da han mottok prisen var det nemlig med en jubelsscene selv de største prishowene innen film eller musikk ikke klarer å matche.

Forbes skriver at det unge geniet fattet interesse for vitenskapen allerede som treåring. Faren, en sivilingeniør, kjøpte en elvemodell med rennende vann til guttene, og foreldrene skal ha hatt som leveregel ikke å svare på spørsmålene fra sønnene. Svarene måtte guttene finne ut av selv.

- Jeg ble virkelig hektet på den vitenskapelige metoden som går på å utvikle en hypotese, teste den ut for å få et resultat og så gjøre det samme igjen, sier 15-åringen.

Gledesscenen som utspilte seg da han ble tildelt Intel-stipendet kommer av ren lidenskap. Det er også det beste rådet vidunderbarnet kan gi andre unge som forsøker å finne ut av hva de skal bruke kreativiteten sin til.

- Du må forsikre deg om at du er lidenskapelig opptatt av hva enn du gjør, for hvis ikke klarer du ikke å legge ned nok arbeid i det, sier han.

- Vil erstatte ELISA-testen 15-åringen måtte jobbe hardt for å finne en lab som ville samarbeide med ham. Nesten 200 laboratorier sa nei før John Hopkins-universitet åpnet sine dører for ham.

Nå er imidlertid selvsikkerheten på plass. Han regner med at hans testmetode vil erstatte ELISA-testen i løpet av et par år.

Andrakas testmetode er en papirbit som er dyppet i en blanding av karbonnanorør og et antistoff som er designet for å binde til seg viruset eller proteinet man forsøker å påvise.

Metoden går deretter ut på å undersøke om karbonnanorørene har flyttet på seg, om enn marginalt. Disse ørsmå forandringene kan man spore med en enkel strømmåler. Andraka brukte selv en billigvariant fra jernvarekjeden Home Depot.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media