NY FINANSMINISTER: Jack Lew testifies overtar jobben til Timothy Geithner som USAs finansminister. Foto: J. Scott Applewhite / AP Photo
NY FINANSMINISTER: Jack Lew testifies overtar jobben til Timothy Geithner som USAs finansminister. Foto: J. Scott Applewhite / AP PhotoVis mer

Jack Lew overtar som finansminister i USA

President Barack Obamas tidligere stabssjef Jack Lew blir ny finansminister i USA, men får ingen enkel jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

71 av representantene i Senatet stemte onsdag for Obamas valg av finansminister, mens 21 stemte imot.

Den 57 år gamle demokraten fra New York har det siste året vært stabssjef for Obama, og han har tidligere ledet budsjettkontoret i Det hvite hus i to omganger, først under president Bill Clinton og senere under Obama.

Kjepper i hjulene Lew er utdannet jurist og engasjerte seg alt på midten av 1970-tallet i det demokratiske partiet.

Han overtar posten som finansminister etter Timothy Geithner og får ingen lett jobb.

Republikanerne i Kongressen har lenge stukket kjepper i hjulene for Obamas økonomiske politikk, og 1. mars trer det trolig i verk store, automatiske budsjettkutt.

Budsjettkuttene er tidligere vedtatt av Kongressen, i et forsøk på å legge press på seg selv for å komme fram til enighet om et nytt budsjett.

Dramatiske følger Noen enighet er ikke i sikte, og det som var ment som skremsler, ser dermed ut til å bli virkelighet.

Fristen for å komme fram til et forlik utløper fredag, og om man ikke lykkes skal det i første omgang kuttes nærmere 480 milliarder kroner i budsjettene. Dette vil blant annet føre til at titusener av offentlig ansatte må permitteres.

Offentlige kontorer må stenge, lærere mister arbeidet, barnehageplasser blir nedlagt og vaksinasjonsprogrammer kommer til å stoppe opp, advarer Det hvite hus.

(NTB)