Jack nektet å lage kake til homobryllup. Nå har saken endt opp i høyesterett

USAs øverste domstol må avgjøre om en baker kan si nei til å lage kaker til tilstelninger som bryter med hans tro.

KAKENEKT: I 2012 sa Jack Phillips nei til å lage en kake til et homofilt par som skulle gifte seg. Nå er saken oppe i amerikansk høyesterett. Foto: AFP PHOTO / Alliance Defending Freedom / Bruce ELLEFSON / NTB scanpiux
KAKENEKT: I 2012 sa Jack Phillips nei til å lage en kake til et homofilt par som skulle gifte seg. Nå er saken oppe i amerikansk høyesterett. Foto: AFP PHOTO / Alliance Defending Freedom / Bruce ELLEFSON / NTB scanpiux Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs høyesterett har fått en delikat sak i fanget. Kan en baker nekte å lage en kake til et bryllup, der brudeparet er av samme kjønn?

Saken startet i 2012 da David Mullins og Charlie Craig skulle gifte seg i Massachussets, der likekjønnede bryllup allerede var lovlig, ett år før homofile bryllup ble lovlig i hele USA.

Fikk nei til kake

Bryllupsmottakelsen ønsket de å holde i Denver, og etter tips fra andre dro de til Masterpiece Cakeshop, som er eid av Jack Phillips, for å bestille en kake. Men der ble de avvist, skriver Washington Post.

- Sorry, gutter. Jeg lager ikke kaker til likekjønnede bryllup, sa Phillips til brudgommene.

Phillips' jobb på bakeriet, i tillegg til at han eier det, er at det er han som pynter kakene. Han pynter ikke kaker til halloween, skilsmissefeiringer, utdrikningslag eller andre ting som kommer i konflikt med hans kristne tro. Som for eksempel at to personer av samme kjønn gifter seg.

KAKENEKT: Charlie Craig (t.v.) og David Mullins er her avfotografert utenfor høyesterett. De mener de ble diskriminert på grunn av sin legning da de ikke fikk kake til bryllupet sitt. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB scanpix
KAKENEKT: Charlie Craig (t.v.) og David Mullins er her avfotografert utenfor høyesterett. De mener de ble diskriminert på grunn av sin legning da de ikke fikk kake til bryllupet sitt. Foto: AP Photo / Jacquelyn Martin / NTB scanpix Vis mer

I et intervju med New York Times sier Phillips at han ikke nekter noen å handle på bakeriet, men at grensa går ved den spesiallagede bryllupskaka.

- På grunn av troen min så mener jeg bibelen klart og tydelig lærer oss at det er en mann og en kvinne, sier Phillips, og legger til at å lage en kake for å feire noe annet «fører til at jeg må bruke mine talenter til å lage et artistisk uttrykk som bryter med troen min».

Derfor foreslo Phillips at brudeparet valgte en av ferdiglagde kakene eller andre bakervarer til bryllupsmottakelsen.

Samtalen dem imellom pågikk i 20 sekunder og var, ifølge begge parter, «ubehagelig». Og selv om samtalen var kort, er saken langt fra over ennå.

Paret fikk medhold i retten

Paret fant nemlig ut at Colorado har en lov som forbyr diskriminering basert på seksuell orientering, og klaget Phillips inn for Colorados kommisjon for sivile rettigheter.

Der fikk paret medhold, men Phillips anket saken. I ankedomstolen ble utfallet det samme.

«Masterpiece står fritt til å gi uttrykk for deres religiøse tro, inkludert motstanden mot likekjønnede ekteskap. Men, dersom de ønsker å tilby tjenester og drive virksomhet i Colorado, så forbyr loven dem å velge og vrake kunder basert på deres seksuelle orientering», lød konklusjonen fra dommer Daniel M. Taubman.

Phillips mener at dersom han skulle bli tvunget til å lage en kake til likekjønnede bryllup, så vil det bryte med hans kristne tro og undertrykke hans rett til å uttrykke seg fritt.

- Dette er mer enn bare en kake. Det er kunst, på så mange måter, sier Phillips til New York Times.

Paret, Mullins og Craig, sier de ble ydmyket.

- Vi ba om en kake. Vi ba ikke om et kunstverk eller at han skulle støtte oss. Han avslo oss på grunn av hvem vi er, sier Craig.

DEBATT: Debatten startet i Representantenes hus denne uken angående likekjønnet ekteskap i Australia. Da parlamentsmedlem Tim Wilson skulle tale, skjedde det noe helt spesielt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Argumenterer med ytringsfrihet

Homoorganisasjoner frykter at saken representerer en trussel mot den likheten høyesterett lovet da de i 2015 sa ja til likekjønnede ekteskap i hele USA.

Dersom Phillips vinner vil ekteskapet til homofile par bli merket som mindreverdig, og ikke verd juridisk beskyttelse, hevder de.

The Alliance Defending Freedom, en kristenkonservativ gruppe som representerer bakeren, skriver i et notat til høyesterett at en bryllupskake laget av Phillips er «det ikoniske midtpunktet i bryllupsfeiring» og «tilkjennegir gjennom Phillips stemme at et bryllup har funnet sted og burde feires».

«Myndighetene kan ikke tvinge Phillips til å uttrykke det budskapet med leppene sine noe mer enn de kan tvinge ham til å gjøre det gjennom sin kunst», skriver organisasjonen.

I sommer ble det også kjent at Justisdepartementet støtter Phillips. I et notat til høyesterett argumenterer departementet for at å tvinge Phillips til å lage kake til likekjønnede ekteskap vil være et brudd på det første grunnlovstillegget, altså ytringsfriheten.

- Selv om lovene om offentlig innkvartering tjener viktige formål, må de - som andre lover - gi etter for de individuelle frihetene som det første grunnlovstillegget garanterer for. Det inkluderer friheten til å slippe å lage kunstneriske uttrykk til seremonier som bryter med ens tro, sa talskvinne for justisdepartementet, Lauren Ehrsam, ifølge Washington Post.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal det være første gang føderale myndigheter har bedt høyesterettsdommerne utforme et unntak fra antidiskrimineringsloven.

Har sluttet å lage bryllupskaker

Tirsdag landet altså saken i Høyesterett, og der ser det ut til høyesterettsdommeren Anthony Kennedy får den avgjørende stemmen, som han ofte gjør når retten er delt på midten mellom konservative og liberale dommere.

Han hadde den avgjørende stemmen da høyesterett ga sitt ja til homofile ekteskap i 2015, og er forfatteren av alle høyesteretts store avgjørelser om homofiles rettigheter. Samtidig er han en ihuga forsvarer av ytringsfriheten.

Det kom også til uttrykk gjennom spørsmålene han stilte da partene presenterte sin sak for de ni høyesterettsdommerne. Hva han kommer til å lande på til slutt, vil bare tiden vise. Avgjørelsen er ikke ventet før i juni.

Fram til avgjørelsen faller, er det ikke mulig bestille bryllupskaker med spesialtilpasset utseende hos Masterpiece Cakeshop. En dommer beordret nemlig baker Phillips til å lage spesialkaker til likekjønnede bryllup, dersom han gjorde det for heterofile bryllup.

- Kommisjonen for sivile rettigheter sier at du må bryte med troen din. Bruk talentene dine og lag kake til religiøse tilstelninger du ikke kan støtte. Den eneste måten jeg kan unngå å motsette meg domstolens avgjørelse på er å ikke lage bryllupskaker, punktum, sier Phillips.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer