«Jackass»-gjengens skolearbeid

Drikker til de spyr Setter fyr på seg selv Stifter fast rumpeballer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JESSHEIM (Dagbladet): Ungdomsskoleelever trekker «Jackass»-stunt inn i skolearbeidet. De unge setter fyr på seg selv, stifter pungen fast til låret og spiser egg og drikker melk til de spyr. Nå har landets rektorer fått nok.

På Jessheim ble 10.klassinger nektet å vise sin selvlagde stuntfilm etter et fem måneder langt skoleprosjekt.Filmen var laget etter inspirasjon av «Jackass»-filmen, og programmene på MTV. Den innholdt påtenning av bar hud, faststifting av rumpeballer og hopping fra hustak til tre med brukket håndledd som konsekvens.

- Smerte er gøy

Prosjektet startet i november i fjor og kommer på elevenes vitnemål. Da prosjektveilederen på Allergodt ungdomsskole fikk se innholdet, ble den planlagte visningen for alle 10.-klassingene stoppet. Læreren gikk til rektor som satte foten ned.

Guttegjengen har startet sin egen klubb for vågale stunts, «Project: Pain» og har eget nettsted der bilder og filmsnutter vises. De understreker at bare redigeringen av filmen inngikk i skoleprosjektet.

- Smerte er gøy, sier Sigurd da vi traff dem ved jernbanestasjonen på Jessheim. Men kompisen, som selv brakk håndleddet, er uenig.

- Smerte er ikke kult. Det er spesielt viktig at de unge er klar over det, sier Vetle.

- Vi er inspirert av «Jackass»-gjengen på TV, men har vårt eget konsept med mye humor. Det vi bedriver er egentlig kartlegging av smerte, sier Kim.

- Hva er det verste dere har gjort?

- Faststifting av pung til lår, sier Bernt-Erik.

- Og jeg har tent på hele overkroppen. Fikk brannsår på brystvortene, sier Kim. Gjengen hevder de ikke gjør noe uten å tenke på konsekvendene først.

Nå jobber gjengen med en ny film der de klatrer opp i trær og hogger dem ned med mens vedkommende befinner seg i toppen. Det blir scener fra Frognerbadet i Oslo og handlevogn-kjøring, opplyser de.

Nekter flere stunts

Rektor ved Allergodt ungdomsskole vil ikke godta et liknende prosjekt en gang til.

- Det dreier seg om å tøye grenser. Vi var kanskje litt blåøyd i forhold til innholdet. Trodde det var mer uskyldig, sier rektor Svein Grøndahl.

- Men når det gjelder redigeringsarbeidet, har elevene fått ros. De nedla enormt mye arbeid, mer enn i noe annet fag lærte mye om filmredigering, sier rektoren.

- Veilederen for prosjektet var veldig i tvil om hvordan forholde seg til dette. Først da det nærmet seg framvisning for alle 10.klassene, skjønte vi hvor det bar og forlangte å få se hva som var på filmen. Framvisningen ble stoppet. De fikk bare vist en liten bit der ingen skadet seg. Da stilte hele gjengen opp i like hettegensere, sier Grøndahl.

Han har fått forskjellige reaksjoner fra foreldrene.

- Noen strammer inn, mens andre bare trekker på skuldrene. Derfor er jeg glad for at det settes fokus på slike stunts. Nå kan kanskje flere foreldre få opp øynene for hva ungdommene driver med.

Spy og brannskader

Grøndahl kjenner også til at gjengen har «spydd ned» en barneskole. Spyet frøs fast og guttene måtte selv fjerne det. De har også kjørt rullebrett ned fra skråtak og landet i singel.

Ved Nærøy ungdomsskole i Kolvereid i Nord-Trøndelag fikk 10.klassinger godkjent avsluttende prosjekt «Hvor mye våger et menneske å utføre?». En ble sendt på sykehus alvorlig forbrent.

Ved Torstad ungdomsskole i Asker stoppet rektor filmen «Udødelige helter» som inneholdt drikking av fire liter melk med påføgende spying og skyting av paintball mot rompeballer.

STOPPET AV REKTOR: Detaljbilder av brukket håndledd, som også er ute av ledd.<P>
STOPPET AV REKTOR: Sprayer armen med spesialspray og tenner på.<P>
STOPPET AV REKTOR: Skyting av stifter i rompeballer.<P>
NESTE PROSJEKT: Great balls on fire.<P>