Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jackbo inntar Louvre

Annelise Jackbo, fotograf i Dagbladet siden 1982, har klart kunststykket å få stille ut sine egne Paris-bilder i Louvre. - Jeg gruer meg, vedgår fotografen, som allerede er på plass i Paris. Hun kan takke ei bikkje for utstillingen...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. oktober åpner utstillingen i restaurantkomplekset i Caroussel du Louvre, glasspyramiden som danner inngangspartiet til verdens mest besøkte museum. I halvannen måned skal hennes 45 parisiske svart-hvittopplevelser pryde veggene i Universal Resto.

Annelise og Mona Lisa

Men hvordan havner en norsk pressefotograf på veggene i Louvre? Jackbo i selskap med da Vinci og Rembrandt?

- Dette er takket være ei bikkje, humrer Jackbo, og forstår at dette må hun forklare nærmere.

Det var under arbeidet med boka «Til Paris», som hun lagde sammen med NRK-journalist Otto Haug, at Jackbo festet en smådramatisk hverdagsepisode til filmrullene.

- Jeg fotograferte en hund som beit etter en mann. Mannen ble nysgjerrig, og vi kom i prat. Han eier restaurantene i museet. Da jeg var ferdig, fikk han se bildene. Dermed kom kontrakten på bordet, smiler Jackbo. Tilsynelatende avslappet, men skinnet bedrar.

Skummelt

Rundt 200 svart-hvittfilmer, 7000 negativer, et par joggesko og ett år gatelangs gikk med før Jackbo sa seg fornøyd med sine Paris-skildringer. Da hadde hun fanget atmosfæren, ironien, humoren, kjærligheten.

- Sånt som livet er fullt av. I klassisk fotografi. Og det er det som gjør det så skummelt. De store mestrene på området var jo franske; Doisneau og Cartier-Bresson. Og her kommer jeg, norsk, til Paris for å vise franskmennene deres egen by... Jeg håper nå at de vil kose seg med bildene, sier Annelise.

Paris er en av hennes store kjærligheter. Fotografi er en annen.

Det beste

- Jeg er oppriktig glad i byen. Det går an å være ensom her på en god måte. Helst med kamera. Kameraet har vært bestevennen min, men forholdet har vært litt slapt noen år. Paris førte oss sammen igjen. Kameraet og jeg har hatt et veldig fint år i Paris. Å lage boka og utstillingen er noe av det lureste - og beste - jeg har gjort i hele mitt liv.

Neste år er Annelise invitert til å stille ut Paris-bildene sine i fotomuseet i Wien.

BACK TO BASIC: - Herlig å få jobbe på gamlemåten, i svart-hvitt og helt udigitalisert. Slik fikk jeg bedre kontakt med faget mitt, fotografi, også. Paris-prosjektet er noe av det lureste og beste jeg har funnet på i hele mitt liv, sier Annelise Jackbo.