Jackie Arklöv får ikke tidsbestemt dom

Den svenske drapsmannen og torturisten må sitte fengslet resten av livet.

SLIPPER IKKE UT: Jackie Arklöv får ikke en tidsbestemt dom. Foto:Markus Marcetic / Expressen
SLIPPER IKKE UT: Jackie Arklöv får ikke en tidsbestemt dom. Foto:Markus Marcetic / ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske drapsmannen og torturisten Jackie Arklöv får ikke sin dom om livsvarig fengsel omgjort til en tidsbestemt dom, skriver Expressen.

Arklöv har sittet fengslet i 11 år, og etter at kriminalomsorgen og rettsmedisinere mente at risikoen for tilbakefall til vold og kriminelle handlinger var lav, søkte han i oktober om å få dommen sin omgjort til en tidsbestemt dom.

I kriminalomsorgens uttalelse står det: «Kriminalomsorgen mener at Jackie Arklöv er godt forberedt til en løslatelse og bedømmer det slik at to år kan være tilstrekkelig for planlegging av en løslatelse og gjennomføring av konkrete tiltak for ham.»

Ville studere Den tidligere nynazisten har fullført en mastergrad i sosiologi og historie under sin tid i fengsel, og ønsket nå å løslates for å kunne ta en doktorgrad.

- Jeg kan kun få korte og få permisjoner så lenge jeg sitter på livstid, og hvis jeg ønsker en doktorgrad kreves det at jeg er tilstede på universitetet, sa Arklöv i Örebro tingrett forrige fredag.
 
Nå blir det altså ingen doktorgrad på den kjente drapsmannen.

Politidrap Arklöv er dømt for å ha drept to politimenn i Malexander i Sverige i 1999. Han drepte politimennene med nærskudd fra deres egne tjenestevåpen.

28. mai 1999 ranet Arklöv, sammen med Tony Olsson og Andreas Axelsson, en bank i Kisa i Sverige.

Politijakten som fuglte ble svært dramatisk, og politibetjentene Olov Borén og Robert Kalström ble skutt. Alle de tre ranerne ble dømt til livsvarig fengsel, men Arklöv har senere innrømmet at det var han som avfyrte de dødlige skuddene.

I 2006 ble han også dømt for alvorlige krigsforbrytelser på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Arklöv viste som ung en helt spesiell interesse for nazismen og andre verdenskrig. I 1992, da han var 19 år gammel, reiste han til Bosnia-Hercegovina, hvor han ble leiesoldat og tjenestegjorde for den kroatiske militsen HVO under krigen. Han innrømmer å ha utført omfattende tortur av muslimske fanger, blant annet gravide kvinner, og har nå uttalt at han ønsker å ta ansvar for sine handlinger.

Allikevel bestemte tingretten i Örebro klokken 11.00 i dag at Arklövs søknad ikke blir innfridd.

DØMT FOR POLITIDRAP OG KRIGSFORBRYTELSER: Jackie Arklöv har drept to politimenn i Sverige og innrømmer å ha utført omfattende tortur av muslimske fanger på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet. Foto: Expressen
DØMT FOR POLITIDRAP OG KRIGSFORBRYTELSER: Jackie Arklöv har drept to politimenn i Sverige og innrømmer å ha utført omfattende tortur av muslimske fanger på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet. Foto: Expressen Vis mer