Jacks metode

Lyst til å sparke noen? «Nøytron-Jack» vet råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR SELVANTENNENDE hagegnomer og andre upolerte raddiser tar matlysten fra norsk næringsliv, tar Dagens Næringsliv ansvar. Verden har ikke sporet av, Oslo Børs skal ikke legges ned og Audun Lysbakken er ikke statsminister i Norge. Riktignok skal Børsen sette opp et høyt sikkerhetsgjerde rundt eiendommen i Tollbugata, men det er ikke av frykt for at revolusjonære SV-ere skal innta plenen med skumle plakater og slagord. Nei, det er bare for å sperre narkomane og prostituerte ute. Stortingets sikkerhetstjeneste følger spent med på tiltaket. For å berolige sine lesere ytterligere har avisa hyret inn en ny spaltist som aldri har hørt om Audun Lysbakken, eller et sosialdemokrati, for den saks skyld. Den legendariske eks-sjefen i General Electric, Jack Welch (65), er blitt et syndikert orakel som gir lesere over hele verden råd om å vinne «i forretningslivet og i livet for øvrig». Med sin smarte tredje kone, Suzy (42), ved sin side fremstår Jack som en mann som vet mye om begge deler.

JACK ER en barsking, ingen tvil om det. En hard og brutal mann som hvert år sparket ti prosent av sjefene sine. Han fikk raskt tilnavnet «Nøytron-Jack», fordi ansatte forsvant mens fabrikkene sto, heter det i den rosende omtalen. Her har norske næringslivsledere utvilsomt mye å hente. Læringskurven er vel omtrent like bratt som for SV i regjering, men «Nøytron-Jack» er en tøffere læremester enn Jens Stoltenberg. Allerede i første spalte anbefaler Jack innsenderen å sparke en ansatt, som har oppført seg som en arrogant drittsekk. Bit tennene sammen og spark Charles, skriver Jack til en forretningsmann i Frankfurt.

DET HØRES sikkert fristende ut. Hvilken toppleder skulle ikke ønske han bare kunne kvitte seg med brysomme ansatte, kalle dem inn på teppet og gi dem fyken? Du har sett Donald Trump gjøre det på TV: You\'re fired! sier han uten å lee på et hentehår. Tøft. Og så er det å pakke kofferten, ta heisen ned og ut på gata med den gråtende kandidaten, mens de gjenværende geleklumpene puster skjelvende ut. I denne omgang.«Nøytron-Jack» kan skrive under på at Trump-serien er realistisk. I USA. Men norske ledere som følger rådene hans, vil nok få visse problemer med arbeidsmiljøloven. Det er ikke en gang SVs skyld. Selv ikke-sosialistene her i landet er noen pingler i slike spørsmål. Hadde «Nøytron-Jack» for eksempel sett en næringsminister fra Høyre på barrikadene nede i Skien, ville han skjønt at norske toppledere er fortapt.

PÅ DEN ANNEN side må toppledere også få drømme. «Nøytron-Jack» er deres Audun Lysbakken, et fyrtårn i en kompromissvillig, avideologisert verden. Fra hver sin kant sparker de fra seg. Pengene er nok på mannen med nøytronbomben.