Jacques Chirac - Kameleonen

PARIS (Dagbladet): Frankrikes nye, gamle president, 69-åringen Jacques Chirac, er et overlevende eksemplar av en utdøende politisk art som franskmennene har sagt klart fra at de var lei. Overlevelsesinstinktet er noe av det som kjennetegner ham best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At han er blitt gjenvalgt takket være venstresida, er ikke det eneste av paradoksene i hans lange politiske liv. Det er noe han nå må leve med.

Seieren i går skyldes også politisk talent. Han fant de riktige ordene mot Le Pen, og har aldri akseptert noe kompromiss med Nasjonal Front. Han er en god taler og sjarmerer til høyre og til venstre. Han er iherdig og vet å komme ned på beina igjen etter et nederlag.

Kontraster

Chirac beskrives ofte som varm, sympatisk og oppriktig, og setter gjerne til livs et kalvehode med meksikansk øl til. Samtidig kritiseres han for å være omskiftelig og demagogisk, en «politisk kameleon».

Jacques Chiracs første politiske mandat var som medlem av bystyret i Corrhze i mars 1965. Han har vært medlem av Nasjonalforsamlingen i årevis, borgermester i Paris fra 1977 til 1995 og statsminister under både Giscard d'Estaing og under Mitterrand.

Hans politiske mentor var Georges Pompidou, men han har alltid drømt om å bli som de Gaulle.

Alle gode ting er tre

Han måtte forsøke tre ganger før han ble valgt til president i 1995. Samme år ble han verdensberømt - eller beryktet - for å ha gitt grønt lys for atomprøvesprengninger. I 1997 oppløste han Nasjonalforsamlingen og led et knusende nederlag som endte med et fem år langt politisk samboerskap med Lionel Jospin.

«Krigeren Jacques» ga seg ikke, selv med et amputert presidentmandat. Han har lyktes i å skape seg en profil i internasjonal politikk. Samtidig har de siste åra vært preget av skandaler, som har gitt ham tilnavnet «Superløgneren». Franskmenn har vondt for å forstå at man kan bruke 18 millioner kroner på mat eller betale flybilletter for tre millioner kontant.

GJENVALG: Frankrikes avgående og påtroppende president, Jacques Chirac. «Den politiske kameleon» har overlevd alle omskiftninger i fransk politikk den siste menneskealderen. Her sammen med kona Bernadette etter valgseieren.