Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jacques Chirac er død

Ble 86 år gammel.

DØD: Frankrikes tidligere president Jacques Chirac er død, 86 år gammel. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- President Jacques Chirac sovnet stille inn i dag morges, omgitt av sin familie, sier hans svigersønn Frederic Salat-Baroux, ifølge NTB.

Chirac var president i Frankrike fra 1995 til 2007. Han har også vært statsminister i Frankrike, og borgermester i Paris.

Motstander av Irak-krigen

Her hjemme fikk nok Chirac spesielt stor oppmerksomhet for sin motstand mot Irak-krigen.

Da USA og Storbritannia ønsket å angripe Irak, med påstander om at Saddam Husseins regime hadde masseødeleggelsesvåpen, strittet Chirac og andre europeisk statsledere, som tyske Gerhard Schröder, imot.

De mistrodde britenes og amerikanernes etterretning og mente det ikke var bevist at Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. De ønsket å gi FNs våpeninspektører mer tid.

- Irak representerer ikke en umiddelbar fare som krever krig umiddelbart, sa Chirac 18. mars 2003.

Frankrikes holdning fikk USAs daværende president George Bush til å slå fast at «french fries» heretter skulle døpes om til «freedom fries».

Det har aldri blitt bevist at Irak var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen.

Korrupsjonsdømt

Etter sin tid som fransk president har likevel Chirac havnet i trøbbel. I 2011 ble han dømt for misbruk av offentlige midler og misbruk av tillit i den tida han var ordfører i Paris fra 1977 til 1995.

At saken kom opp så seint skyldtes at den hadde blitt utsatt rundt 15 år, grunnet Chiracs immunitet mens han satt som president. Chirac ble da den første presidenten i Frankrike som er dømt etter straffeloven.

Mens Chirac var ordfører i Paris fant han opp et tjuetalls fiktive stillinger i kommunen, hvor venner og partifeller var ansatt uten at de noensinne utførte noe kommunalt arbeid.

Chirac ble funnet skyldig og dømt til to års betinget fengsel.

Chirac skapte partiet Samling for Republikken (RPR) i 1976. Han var ordfører i Paris fra 1976 til 1995, statsminister fra 1974 til 1976 og fra 1986 til 1988 og president fra 1995 til 2007.

Atomprøvesprengingen

Like etter at han ble president for første gang, i 1995, gikk Chirac mot sterkt internasjonalt press, og gjennomførte en atomprøvesprenging på Mururoa-atollen i Fransk Polynesia i Stillehavet.

Atomprøvesprengningen fikk stor oppmerksomhet i Norge, fordi det norske landslaget i fotball skulle spille treningskamp mot Frankrike like etter.

På grunn av prøvesprengingen bestemte landslagsprofilen Lars Bohinen seg for å boikotte landskampen.

Mens Chirac regjerte som president utkjempet han og tidligere statsminister Dominique de Villepin en bitter maktkamp mot Nicolas Sarkozy om partiet og makta på høyresida. Sarkozy vant og omdannet partiet til Unionen for en Folkelig Bevegelse i 2002.

Chirac fikk tildelt mange ordener og æresbevisninger, også fra Norge, med storkors av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

De siste åra har Chirac slitt med dårlig helse. Under korrupsjonsrettssaken var han aldri til stede. Retten godtok en legeattest fra kona og dattera, som sa at Chirac led av anosognosi, en tilstand i slekt med Alzheimer, hvor man mister tankekraft og minne uten å merke det.

De siste åra har Chirac levd en tilbaketrukket tilværelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media