Jærbønder bekymret for fugleinfluensa

Fjærfeprodusenter i Rogaland følger med på situasjonen i England. Lederer i Bondelaget krysser fingrene for at fugleinfluensanen ikke kommer til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er i dag slått fast at det har brutt ut dødelig fugleinfluensa på en farm i England. Norge innfører nå en risikosone i hele Sør-Norge

På Jæren er det mange store fjærkre-produsenter, og der er bøndene bekymret for smitte.

-Det er alltids skremmende å høre om nye utbrudd. Man er bekymret for hvor fort det sprer seg og om det kommer til Norge, sier Arna Høyland, leder i Rogaland Bondelag til Dagbladet.no.

Høyland driver med kylling- og melkeproduksjon selv, og på gården hennes slaktes det 90 000 kyllinger hvert år.

Store konsekvenser
I Rogaland er det mellom 400 og 500 fjærkreprodusenter, og Bondelaget har lagt beredskapsplaner for mulig utbrudd av fugleinfluensa.

-Vi håper selvfølgelig at den ikke kommer til Norge. Vi får krysse fingrene for det, sier Høyland. Ifølge henne ligger fjærkrebesetningene ganske tett i Rogaland.

-Skjer det noe her, får det ganske store konsekvenser.

Gode beredskapsplaner
Ifjor ble fugleinfluensaen oppdaget i Danmark og Sverige, og fjærkrenæringen fulgte spent med. Beredskapsplaner ble lagt og det var stor fokus på hygiene. Heldigvis slapp Norge unna.

SPERRET AV: Det dødelige H5N1-viruset, som kan smitte mennesker, er påvist på denne gigantfarmen i Suffolk i England. Så langt er 2600 fugler døde. Politiet har sperret av et stort område rundt farmen. Foto: SCANPIX
SPERRET AV: Det dødelige H5N1-viruset, som kan smitte mennesker, er påvist på denne gigantfarmen i Suffolk i England. Så langt er 2600 fugler døde. Politiet har sperret av et stort område rundt farmen. Foto: SCANPIX Vis mer

-Det er viktig å få kylling- og hønsehusene så tett som mulig. De planene som ble lagt i fjor er gode, og næringen føler at de har gjort det de kan for at smitten ikke skal spre seg hvis den kommer til Norge, sier Høyland.

-Meldinger om utbrudd er ikke sjokkerende lenger. Jeg tror at dette er noe vi må leve med i fremtiden, avslutter Høyland.

Jærbønder bekymret for fugleinfluensa
BEKYMRET: Arna Høyland er leder i Rogaland Bondelag, og driver med storstilt kyllingproduksjon.