Jæren blir STØRST på vindkraft

Myndighetene sa torsdag ja til bygging av fem nye vindkraftverk i Rogaland. Satsingen vil doble norsk produksjon av vindkraft.

VINDKRAFT: Smøla i Møre og Romsdal var lendeEuropas største landbaserte vindkraftanlegg. I dag kom nyheten om at vindkraft utbyggingen i Rogaland blir størst.

Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
VINDKRAFT: Smøla i Møre og Romsdal var lendeEuropas største landbaserte vindkraftanlegg. I dag kom nyheten om at vindkraft utbyggingen i Rogaland blir størst. Foto: Geir Bølstad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag kom nyheten om at fem kommuner i Rogaland får bygge vindparker, som gjør Jæren senteret for vindkraft i Norge.

 - Vi gir i dag altså konsesjon til mer vindkraftproduksjon enn det som er bygget ut i hele Norge hittil, sier Olje- og energiminister Ola Borten Moe.

- Jeg har merket meg at samtlige kommuner i området som blir berørt, er positive til denne satsingen. Denne vindkraftutbyggingen vil være et viktig bidrag i Norges satsing på fornybar energi frem mot 2020, opplyser statsråden videre i en pressemelding.

Engasjert lokalt
Lyse produksjon, Fred.Olsen Renewables, Agder Energi, Dalane Energi, Norsk Vind Energi og Statsskog er dermed klar til å starte opp med Norges strørste vindproduksjon. Andreas  Aasheim, i NORWEA -Wind Wave Tida er storfornøyd med dagens nyhet.

-  Det er strålende å endelig få en avklaring på dette, enkelte av de involverte selskapene har ventet i opp mot ti år på en endelig avklaring. 420 MW ny vindkraft gjør dette til en merkedag for norsk vindkraftindustri, men vi er svært bevisste på at én ting er å få endelig konsesjon, noe helt annet er å faktisk finansiere og bygge dette. Området er et av Norges beste områder for vindkraft, og med dette gjør også SV seg fortjent til vindmøllene de har i logoen sin, selv om dette har tatt uhorvelig lang tid, sier Aasheim til Dagbladet.

Energi til 65.000 hustander
Vindkraftverkene vil ha en samlet installert effekt på over 400 MW og en årlig produksjon på om lag 1,3 TWh, noe som tilsvarer forbruket til rundt 65.000 hustander, ifølge Olje og energidepartementet.

- Vi har i dag gitt konsesjon til Norges til nå største samlede utbygging av vindkraft. De fem vindkraftverkene utgjør en omfattende og konsentrert utbygging av noen av landets beste vindressurser, sier Borten Moe.

Tre får ikke konsesjon  
Flere selskaper i Rogaland ville hive seg over vindkraft-prosjektet. SAE Vind, eid av Statkraft og Agder Energi, gledet seg til å utnytte vinden rundt bjerkreimssenderen på Moifjellet.

- Alt ligger klart. Får vi endelig "ja" i dag, sender vi ut forespørsler på turbinleveranser mandag, sier assisterende prosjektleder Lars Martin Magnus i SAE Vind, til Stavanger Aftenbladet.

Men  SAE Vind fikk ikke konsesjon, ettersom deres Moifjellet fikk avslag. Departementet har bestemt at klagene på prosjektet Moi/-Laksesvelafjellet må tas til følge.

En betydelig risiko for skade på rovfugl av unik og nasjonal verdi også sett i sammenheng med andre viktige miljøhensyn har her vært avgjørende, opplyser departementet.

KRAFTTAK: Olje- og energiminister har i dag gitt klarsignal for Norges største vindkraft utbygging.
Ola Borten Moe (Sp).

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KRAFTTAK: Olje- og energiminister har i dag gitt klarsignal for Norges største vindkraft utbygging. Ola Borten Moe (Sp). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

FORNYER: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) presenterte sammen med Ola Borten Moe nyheten om vinkraftutbyggingen. Her fra da regjeringens klimamelding ble presentert.
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
FORNYER: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) presenterte sammen med Ola Borten Moe nyheten om vinkraftutbyggingen. Her fra da regjeringens klimamelding ble presentert. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer