Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jævla idiot

I denne videoen henger en mann på rulleskøyter bak en bil i 60 kilometer i timen. Politiet er ikke i tvil: - Et klart lovbrudd.

- IDIOTI: Det som foregår på denne videoen er ifølge politiet et klart lovbrudd. - Uansvarlig og veldig farlig, sier Statens Vegvesen. Video: Privat og Dagbladet TV Vis mer

- Jeg ble helt sjokkert. Dette er jo ren idioti.

Slik beskriver Nina (48) fra Sande i Vestfold det hun og mannen ble vitne til på vei til Drammen 9. april i år. Videoen hun tok viser en mann stå på rulleskøyter i minst seksti kilometer i timen bak en bil med utenlandsk bilskilt.

FORBIKJØRING: Sjåføren av denne bilen skal ha vært sliten, og ville komme seg kjapt hjem da han utførte den dristige forbikjøringen, ifølge politikontakt Svein Engen i Aurskog-Høland. Video: Aurskog-Høland lensmannskontor. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Det var Drammens Tidende som omtalte saken først.

- Vi lå bak bilen i rundt tre kilometer. Det gikk fort. Hadde han vært uheldig, så kunne dette gått skikkelig galt. Jeg er redd han har satt griller i hodet på folk som kunne tenke seg å gjøre det samme, sier Nina til Dagbladet.

Se video av hendelsen øverst i saken.

- Klart lovbrudd

Frykten for smitteeffekten ved slike hendelser deler også operasjonsleder Ole Kamben i Sør-Øst politidistrikt.

- Om folk ser slikt, på veien eller i sosiale medier, er det klart at det kan inspirere andre til å gjøre det samme. Det vil vi i politiet sterkt fraråde.

HØY FART: En sjokkerende video viser en person stå opp igjennom soltaket i høy fart. UP-sjef Jon Steven Hasseldal mener førerkortbeslag bør vurderes etter å ha sett videoen. Video: Dagbladet-tipser Vis mer

Kamben forteller videre at hendelsen viser et klart lovbrudd på veitrafikklovens paragraf 3. Videoen viser at personen som henger bak bilen ikke har beskyttelse. Dette, i tillegg til den høye hastigheten, mener Kamben gjør situasjonen ekstra farlig.

- Skulle uhellet være ute og man skader den som blir dratt av bilen, så kunne det skjedd en dødsulykke. I verste fall kunne sjåføren risikert å bli tiltalt for uaktsomt drap.

Setter andre i fare

Han understreker at sjåføren ikke bare utsetter seg selv og personen på rulleskøyter for fare, men at også andre trafikanter kan risikere å ta uforskyldt del i en ulykke.

Også Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, reagerer på det hun ser i videoen.

- Dette er rett og slett uansvarlig. Det går fort. De fleste kan jo tenke seg til hvor galt dette kan gå. Å utsette seg selv og potensielt andre for en så stor risiko er jo … Jeg skjønner rett og slett ikke hvordan folk tenker.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

Ranes ser ikke bort ifra at andre kan bli inspirert til å prøve samme stunt. Det fraråder hun på det sterkeste:

- Tidligere gikk det nesten litt sport i å overgå hverandre og gjøre helt hinsides farlige ting, det var også stas å kunne vise at man hadde gjort det samme som man hadde sett på for eksempel YouTube. Du skal ikke se bort fra at det er en risiko for at noen får en forferdelig dårlig idé om de ser dette.

- Liker ikke å se det

Ole Kamben i politiet sier at dette ikke er noe de ser ofte, men at det aldri er hyggelig å se at det kjøres slik.

- Vi liker ikke å se slike filmer, sier Kamben, og legger til at om man har behov for spenning, er «magasuget» i Sommerland i Bø et godt alternativ.

Saken ble ikke meldt til politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!