Helsetopp Steinar Madsen hetses:

«Jævla kjøter og morder»

Legemiddelverkets Steinar Madsen har ei mappe full av hets og trusler på PC-en sin. Han tror usikkerhet om deltavarianten gir vaksineskeptikere vann på mølla. Også FHI har sin «fulle hyre» med konspirasjonsteoretikere.

UTSATT FOR HETS: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen mottar jevnlig hets og henvendelser fra vaksineskeptikere og konspirasjonsteoretikere. Det går imidlertid ikke inn på ham. - Som lege har jeg vært ute noen vinternetter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTSATT FOR HETS: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen mottar jevnlig hets og henvendelser fra vaksineskeptikere og konspirasjonsteoretikere. Det går imidlertid ikke inn på ham. - Som lege har jeg vært ute noen vinternetter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

«DU ER EN JÆVLA KJØTER OG EN MORDER!!»

«DU HØRER HJEMME BAK LÅS OG SLÅ I ET FENGSEL MED HARDT MILJØ, DITT JÆVLA UNDERMENNESKE!!!»

Dette er utdrag fra en e-post sendt til medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i slutten av juli. I emnefeltet står det «MORDERMADSEN, du er en jævla landssviker og en MORDER!!».

- En del av disse menneskene har en språkbruk som er ganske solid, det kan jeg love deg. «Du er en morderjævel.» «Landsforræder.» Mye rart, sier han til Dagbladet.

Coronavaksinenes effektivitet mot deltaviruset er langt framme i bevisstheten til helsemyndighetene - og hos mange i befolkningen.

Det vet Madsen. Han merker det nemlig i innboksen sin.

- Det ser ut som vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere har fått mer vann på mølla i det siste. Jeg har fått flere e-poster fra personer som tilhører disse gruppene bare nå i helga. De sier: «Ja, der kan dere se. Denne vaksinen virker ikke», og mener vi nå må stanse vaksineringen, sier fagdirektøren.

- MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Ikke helt normalt

I februar fortalte Madsen om de lite hyggelige e-postene han jevnlig mottar, til NRK.

Så ble det stille en stund. Helt til deltaviruset begynte å prege nyhetsbildet. Det går i både hets, trusler og sjikane.

- Nå har det vært en oppblomstring den siste tida. Det kommer stadig flere e-poster, fra forskjellige personer som mener at vaksineringen må stanses.

- Hvordan forholder du deg til det?

- Stort sett svarer vi ikke. Men av og til skriver jeg tilbake, for eksempel: «Du har ikke en helt normal språkbruk.»

- Diplomatisk?

- Forholdsvis diplomatisk. I de fleste tilfeller svarer jeg ikke i det hele tatt.

- Svært god beskyttelse

Onsdag holdt regjeringen den første pressekonferansen om coronasituasjonen på mer enn tre uker.

Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen opplyste da at vaksinering med én dose av en mRNA-vaksine (som Pfizer og Moderna) ser ut til å beskytte «litt mindre» mot mild sykdom forårsaket av deltavarianten enn av alfavarianten (tidligere kjent som henholdsvis den indiske og den britiske varianten).

Beskyttelsen er imidlertid «svært god» - 88 prosent - etter to doser, og beskyttelsen mot alvorlig sykdom forårsaket av deltavarianten er høy etter både én dose (80 prosent) og to doser (96 prosent), ifølge Strømstad Knudsen.

- Tykk hud

Så langt har Madsen aldri vurdert å gå til anmeldelse mot hetserne.

- Så lenge det bare er stygg språkbruk, gjør jeg ikke noe videre med det. Men jeg tar vare på alt. Spesielt de verste e-postene. Litt for å huske hva som har kommet. Jeg har ei egen mappe for hatmail. Det er jo interessant at noen gjør dette.

«Verstinglista» inneholder 30 til 40 e-poster.

- De har en alvorlig og ekstremt stygg språkbruk. Jeg har kontakt med sikkerhetsansvarlig i Legemiddelverket for å vurdere slike ting. Hvis noen skulle komme med trusler, vil de selvfølgelig bli anmeldt.

- Går det noen gang inn på deg?

- Nei, jeg har ganske tykk hud. Som lege har jeg vært ute noen vinternetter.

- Kan ikke lese statistikk

Madsen har en teori om hvorfor henvendelsene øker akkurat nå. De mest utbredte feiloppfatningene blant vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere, mener han, er resultater av at de ikke kan lese statistikk.

- Jeg får for eksempel stadig e-poster av typen «Ja, nå er dere vel fornøyd, dere har tatt livet av 200 mennesker med vaksinen».

Per 27. juli var det meldt 199 dødsfall som har skjedd i tidsmessig sammenheng med vaksinering, ifølge Legemiddelverkets nyeste rapport om meldte mistenkte bivirkninger av coronavaksiner. De fleste har vært blant eldre pleietrengende og sykehjemsbeboere.

- Og så prøver vi å forklare at disse dødsfallene ikke har noe med vaksinen å gjøre. Det er bare tilfeldig sammenfall i tid, men legene melder på mistanke. Det er det som er hele poenget med å melde inn bivirkninger. Det skal meldes på mistanke, slik at vi, som myndigheter, kan få alle meldingene og sette det i system - for å se om det er noe vi skal bekymre oss for.

- Ekstremt viktig

Både Legemiddelverket og FHI mener at det viktigste er å få vaksinert flest mulig, raskest mulig, understreker Madsen.

- Det handler om tretrinnsraketten, sier han - med henvisning til de tre kriteriene regjeringen vurderer videre gjenåpning ut fra: utviklingen i smittesituasjonen og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og hvor mange som er vaksinert.

- Forskningen viser at vaksinen beskytter mot alvorlig og kritisk sykdom, også når det gjelder deltavarianten. Det er ekstremt viktig for oss at sykehusene våre ikke skal bli overfylt med pasienter, sier fagdirektøren.

Anmeldt

I februar fortalte assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen til NRK at også instituttets ansatte hadde mottatt trusler og hets.

- Det har vært to konkrete trusler om vold eller drap, og én henvendelse om angrep i forbindelse med vaksiner, sa hun til statskanalen.

Hun opplyser til Dagbladet at totalt tre henvendelser er blitt anmeldt, samtlige i 2020.

- Vi opplever at det er en tilspisset tone i debatten. I sommer har vi særlig hatt vår fulle hyre med å svare konspirasjonsteoretikere i innlegg i kommentarfeltet i våre sosiale medier, men vi har ikke opplevd en økning i hets direkte mot medarbeidere på e-post. Det har ikke vært ytterligere hendelser som vi har valgt å anmelde, skriver Strømstad Knudsen i en e-post til Dagbladet.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer