Jævla kjøtthue!

Den offentlige samtalen brutaliseres. Hva hjelper det om alle kan komme til orde hvis ingen lytter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGBLADET.NO har satt i gang en dialog med leserne etter at nettavisa ble oversvømmet av leserinnlegg med rasistisk innhold. Redaktør Esten O. Sæther sier nettdebattene er i fare, og at de i framtida kan bli underlagt forhåndsvurdering og -redigering, slik det skjer i papiravisene. Den muligheten er i høyeste grad til stede. Det er bare få måneder siden Norsk Presseforbund etter omfattende debatt forkastet et forslag til nye bestemmelser i Vær varsom-plakaten som ville gjort forhåndsredigering til norm for alle norske medier.

SOM REDAKTØR i mer enn tjue år har jeg utviklet hardhudet toleranse overfor kraftuttrykk med personlig adresse. I brev, telefoner, tekstmeldinger, i e-post og på nettet brukes ord som idiot, jævla kjøtthue og tulling. Ikke sjelden er adjektivene vesentlig sterkere. At folk blåser ut overfor avisfolk, får vi som er i yrket finne oss i. Det som er bekymringsfullt er at debattklimaet over tid stadig er blitt mer hatsk. Dette raseriet gjenspeiles i mange nettdebatter - og går særlig utover innvandrere. Enkelte deltakere opptrer med en hensyns- og hjerteløshet det er all grunn til å reagere på.

HVOR KOMMER dette fra? Det er grunn til å tro at slike holdninger alltid har eksistert i deler av folket, men at de effektivt er holdt nede av maktens medier. Fremskrittspartiets suksess handler i betydelig grad om elitens forakt, altså om avgrunnen mellom folkelige følelser og det som er politisk korrekt. Nettet og de uredigerte debattene har sprengt de tradisjonelle medienes kontroll med avvikende meninger og uttrykksformer. Her ligger utvilsomt en demokratisk gevinst, men den har sin pris.

REDAKSJONEN i Dagbladet.no viser til straffelovens bestemmelser om rasisme som grunnlag for å redigere innlegg. Den kunne like gjerne vist til Vær varsom-plakaten og redaktøransvaret som inneholder hovedprinsippene for medienes håndtering av ytringer. I plakaten stilles det krav om at mediene viser «respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn».

Redaksjonen har også et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg i den digitale debatten som bryter med god presseskikk. Det er altså ikke slik at debatter kan redigeres, de skal redigeres i overensstemmelse med de presseetiske reglene - selv om det av hensyn til nettets karakter skjer i etterkant.

ENKELTE HAR tatt til orde for å fjerne denne bestemmelsen og overlate ansvaret til deltakerne i debattene. En ting er at det jurdiske redaktøransvaret ikke lar seg oppheve med et pennestrøk eller to. En annen er at samkvemmet mellom mennesker - også når det forgår digitalt - må ha et minimum av orden og toleranse. I den nåværende fasen av nettets historie ser det ut til at det viktigste er at alle får si noe. I den neste fasen vil det være like viktig at noen lytter.