«Jævla sosialister»

Anders Behring Breivik skrev nettinnlegg hos Aftenposten i 2008 og 2009.

SKREV INNLEGG:  Anders Behring Breivik innrømmer at han skrev flere innlegg på Aftenpostens nettforum. Redaktør Hilde Haugsgjerd leste opp flere av innleggene da hun vitnet i retten i dag. Foto: Torbjørn Grønning
SKREV INNLEGG: Anders Behring Breivik innrømmer at han skrev flere innlegg på Aftenpostens nettforum. Redaktør Hilde Haugsgjerd leste opp flere av innleggene da hun vitnet i retten i dag. Foto: Torbjørn GrønningVis mer
SKREV INNLEGG:  Anders Behring Breivik innrømmer at han skrev flere innlegg på Aftenpostens nettforum. Redaktør Hilde Haugsgjerd leste opp flere av innleggene da hun vitnet i retten i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SKREV INNLEGG: Anders Behring Breivik innrømmer at han skrev flere innlegg på Aftenpostens nettforum. Redaktør Hilde Haugsgjerd leste opp flere av innleggene da hun vitnet i retten i dag. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aftenpostens sjefsredaktør Hilde Haugsgjerd vitnet i dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Hun fortalte at avisa på oppdrag fra politiet hadde søkt gjennom sine nettdebatter etter spesielle «nick» eller kallenavn som Breivik benyttet seg av på nett.

- Vi har funnet flere innlegg skrevet av en Anders Behring, sa Haugsgjerd.

Innleggene var skrevet i 2008 og 2009.

«Jævla sosialister» I juli 2008 skrev han et innlegg med tittelen «Jævla sosialister».

«Herregud slutt og klag. Det er 14 soldager i året. Det er ingen som er i parken når det er sol. Jeg skal kose meg med et par øl i parken... » (m.mer.)

Året etter skrev en person med det samme kallenavnet et innlegg med tittelen «Aftenposten= kulturkommunister».

Innlegget kritiserer de angivelige politiske holdningene til journalistene i Aftenposten og den påståtte støtten til islamifisering av Europa.

«Journalistene har helt sikkert studert ved kommunistskolen i Volda», sto det blant annet og «Aftenposten støttet nazismen under andre verdenskrig, nå gjør de det samme med multikulturalismen. »

- Innleggene ble ikke moderert vekk fra nettet, opplyste Aftenposten-redaktøren.

Fikk e-post Haugsgjerd forteller at hun også har mottatt to e-poster fra en Anders Behring 7.9. 2009. 

- Innleggene var ikke signert, men avsenderadressen var Anders Behring, forteller hun. I e-postene får Haugsgjerd spørsmål om Aftenposten.

«Hva er begrunnelsen for at Aftenposten etter 1972 har begynt å støtte multikulturalisme og ikke fortsatte å være et kulturkonservativ? Var det etter press fra arbeiderbevegelsen?»

I den neste mailen, som kommer senere samme dag, skriver personen:

«Hva synes du om at Norge føyer seg inn i rekken av land som ikke lenger har noen kulturkonservative aviser som ikke støtter multikulturalisme?»

Haugsgjerd understreket i retten at hun ikke kunne garantere for at mailene og innleggene var skrevet av Anders Behring Breivik.

Breivik selv bekrefter derimot at han er forfatteren.

- Jeg kan bekrefte at jeg vel har kommet med alle ytringene hun nevnte utenom det parkinnlegget. Det husker jeg ikke å ha skrevet, det er ikke slik jeg argumenterer.

Breivik hevder at han også har sendt leserinnlegg til Aftenpostens papirutgave, men disse har ikke Aftenposten klart å finne.

- Dette behøver ikke å bety at de ikke er sendt, men vi mottar mellom 30 000-40 000 innlegg i året. Mange av disse får bare et automatisk svar, sier redaktøren.

VITNET I DAG:  Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd vitnet i dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VITNET I DAG: Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd vitnet i dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer