«Jævlig» gir rødt kort på Presterød

Vestfold-skole utviser elever som banner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Neste uke innfører Presterød ungdomsskole i Tønsberg en banneliste med ord som er forbudt. Brudd på reglene fører til utvisning fra skolen.

På lista står alle de velkjente banneordene, inkludert skjellsord som «hore», navn på kvinnelig og mannlig kjønnsorgan og «jævlig», brukt både i negativ og positiv sammenheng.

Rektor Sigmund Gravir sier til VG at det allerede står i skolens ordensreglement at banning og sjikanøs oppførsel ikke aksepteres, men konstaterer at banning likevel forekommer.

- Vi vil ha slutt på at elevene bruker stygge ord. Det har utviklet seg en sjargong blant enkelte elever, og det er vanskelig for lærerne å skjønne om elevene skjeller hverandre ut når de snakker med hverandre, sier Gravir til VG.

Om en elev bryter de nye reglene ved å bruke et av ordene på lista, blir eleven sendt direkte til rektor. Der må eleven selv ringe til foreldrene og fortelle hva han har sagt, og deretter vente til de kommer og henter ham.

- Berikelse

Språkforsker Finn-Erik Vinje mener det er helt urimelig å utvise elever på grunn av banning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer