Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jævlig» gir rødt kort på Presterød

Vestfold-skole utviser elever som banner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste uke innfører Presterød ungdomsskole i Tønsberg en banneliste med ord som er forbudt. Brudd på reglene fører til utvisning fra skolen.

På lista står alle de velkjente banneordene, inkludert skjellsord som «hore», navn på kvinnelig og mannlig kjønnsorgan og «jævlig», brukt både i negativ og positiv sammenheng.

Rektor Sigmund Gravir sier til VG at det allerede står i skolens ordensreglement at banning og sjikanøs oppførsel ikke aksepteres, men konstaterer at banning likevel forekommer.

- Vi vil ha slutt på at elevene bruker stygge ord. Det har utviklet seg en sjargong blant enkelte elever, og det er vanskelig for lærerne å skjønne om elevene skjeller hverandre ut når de snakker med hverandre, sier Gravir til VG.

Om en elev bryter de nye reglene ved å bruke et av ordene på lista, blir eleven sendt direkte til rektor. Der må eleven selv ringe til foreldrene og fortelle hva han har sagt, og deretter vente til de kommer og henter ham.

- Berikelse

Språkforsker Finn-Erik Vinje mener det er helt urimelig å utvise elever på grunn av banning.

- Ved å forby en rekke ord innskrenkes de unges mulighet til å uttrykke seg. At elevene har adgang til et sterkt ordforråd er en berikelse, mener han.

Vinje påpeker at «jævlig» og «faen» er ord som blir flittig brukt i norsk litteratur, og han synes det bare skulle mange at ungdomsskoleelevene skal ha muligheten til å bruke slike ord.

- Håpløst

Vinje får støtte av direktøren i Norsk språkråd.

- Å vurdere hva som er banning og ikke banning er en håpløs oppgave. Det er så situasjonsbestemt at det er umulig å bestemme. Det som er banning i Sør-Norge, trenger ikke være det i Nord-Norge, sier Sylfest Lomheim. (NTB).

RØDT KORT PÅ PRESTERØD: Denne beskjeden på tavla gir utvisning direkte fra skole i Tønsberg. Rektor tar i bruikt kraftige virkemidler for å få slutt på banning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media