Drap i Malmö

Jaffar (15) ble skutt og drept i Malmö

Ble skutt utenfor pizzarestaurant. Bilbombe ble brukt som avledningsmanøver, mener politiet.

MALMÖ: Klokka 21 lørdag kveld hadde Malmös innbyggere knapt fått summet seg etter en eksplosjon i boligområdet Slottsstaden, da en skuddveksling brøt løs på Möllevångstorget to-tre kilometer unna. Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 15-årige gutten som lørdag ble skutt og drept i Malmö sentrum, heter Jaffar. De svenske storavisene Expressen og Aftonbladet har identifisert ham med navn og bilde, i samråd med familien.

- Jeg forstår ikke hvordan man kan drepe et barn. Hva slags straff er det? sier Jaffars fetter Younes Dahdouli til Expressen.

En av guttens søstre beskriver ham overfor Aftonbladet som en kjempeomsorgsfull person, med et hjerte av gull.

DREPT: 15-årige Jaffar døde av skuddskadene han ble påført lørdag kveld. Foto: Privat
DREPT: 15-årige Jaffar døde av skuddskadene han ble påført lørdag kveld. Foto: Privat Vis mer

- Foreldres største mareritt

Svensk politi holder en pressekonferanse om hendelsen klokka 10.15.

- Våre tanker går til de pårørende, dette er foreldres største mareritt, sier Carina Persson, leder for det svenske politiets region Syd.

Skytingen kommer på toppen av en periode preget av grov gjengdominert kriminalitet i Sveriges tredje største by. Malmö-beboere sier de føler seg utrygge, noen ønsker å flytte.

- Vi har samtidig stor forståelse for at folk føler uro etter denne typen hendelser, understreker Persson.

En ung kvinne ble grovt mishandlet natt til søndag. I tillegg har det vært detonert sprengladninger i byen.

- Vi kan aldri akseptere at folk blir skutt i hjel i våre gater, sier Persson.

Hun varsler en styrket politiinnsats i tida som kommer.

ÅSTEDET: Skytingen skjedde utenfor en pizzarestaurant i Ystadgatan i sentrum: Foto: Johan Nilsson / TT / AP / NTB Scanpix
ÅSTEDET: Skytingen skjedde utenfor en pizzarestaurant i Ystadgatan i sentrum: Foto: Johan Nilsson / TT / AP / NTB Scanpix Vis mer

Segnet om

Det var i 21-tida lørdag at Jaffar og en jevnaldrende gutt ble skutt utenfor en pizzarestaurant i sentrum av byen.

Ifølge Expressen sitter politiet på overvåkningsbilder fra hendelsen. Opptakene viser hvordan ruta på spisestedet plutselig blir beskutt. En gutt i jakke og hettegenser stormer inn, for så å segne om ved disken.

De to 15-åringene ble fraktet til sykehus, men Jaffars liv sto altså ikke til å redde.

Malmös politimester Stefan Sintéus bekrefter at etterforskerne sitter på opptak.

- AVLEDNINGSMANØVER: Denne bilen ble totalskadd av en sprengladning bare minutter før skytingen i sentrum. Politiet mener detonasjonen var en avledningsmanøver. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix
- AVLEDNINGSMANØVER: Denne bilen ble totalskadd av en sprengladning bare minutter før skytingen i sentrum. Politiet mener detonasjonen var en avledningsmanøver. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

- To personer kommer på sykkel, tar opp våpen og skyter mot to personer som står ved eller inne i en pizzeria, sier han på pressekonferansen.

- Det var ei svart helg, understreker han.

Bare minutter før skytingen i Ystadgatan ble en bil sprengt noen kilometer unna. Sintéus opplyser nå at eksplosjonen var en avledningsmanøver foran skytingen i sentrum.

- En katastrofe

Den skadde guttens tilstand er stabil, men han har samtidig livstruende skader, opplyser han.

En tidligere lærer av den skadde gutten er sjokkert.

TRE DREPT: Tre menn ble skutt og drept rett utenfor en internettkafé i Malmö. Hendelsen skjedde rett ved en av byens største politistasjoner. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en katastrofe, det som er skjedd, sier han til Expressen.

- Det er synd, så unge gutter. Samfunnet fungerer ikke som det skal. Det må finnes flere alternativ som de kan velge, noe annet de kan gjøre, sier han.

45 eksplosjoner

Sveriges øverste politisjef Anders Thornberg har erklært en såkalt nasjonal særskilt hendelse etter drapet i Malmö. Dette har tidligere skjedd ved terrorangrepet i Stockholm i 2017 og de omfattende skogbrannene i 2018.

Malmö er sterkt plaget av grov kriminalitet, med et stort antall drap. I fjor ble det registrert 45 eksplosjoner i byen.

- Vi i region Syd står ikke alene, sier politimester Persson, og minner om at andre svenske byer enn Malmö plages av kriminalitet.

Politimester Sintéus frikobles nå fra sin vanlige stilling for å lede en innsatsstyrke, som regional kommandosjef. Styrken skal sette ekstra press på de kriminelle gjengene.

- Vi ser framgang i mange av etterforskningene, understreker regionpolitisjef Persson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer