Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jag trålerne på land

Fiskerne i Nord-Norge krever nå at store havområder må stenges for alt fiske og at fabrikktrålerne jages på land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fabrikktrålerne må bort fra områdene hvor torsken vokser opp og gyter - både i Barentshavet og langs kysten, sier leder i Troms Fiskarfylking, Robert Hansen fra Skjervøy.

Kystfolket i Nord-Norge har fått nok av evige ressurskriser og en armada av fryseboks-trålere som tømmer havet for småfisk.

- Jeg har sjøl reist på tråler og drept mengder av småfisk og yngel. Vi spylte nasjonalformuen rett på havet. Det er bedrøvelig å tenke på, sier Hansen.

Til helvete

I går åpnet han årsmøtet i Troms Fiskarfylking: Torskekvotene er på et lavmål, ledighet venter for de mange som allerede har gjort unna årets sesong. Noen gir opp, båter selges og stadig færre ser en framtid i et tradisjonsrikt yrke.

- Det er trist å se en levevei gå til helvete. Vi har forvaltet skaperverket sånn at vi snart må drive oppdrett på alle fiskeslag. For en fallitt, sier fisker Helmer Thorstensen (71) fra Kvaløyvåg.

Massedrap

- Trålere er havgående fryserier. I prinsippet kan to Røkke-trålere tømme hele Barentshavet på kort tid. Ensidige norske tiltak nytter ikke, samarbeid med russerne må til, sier Fiskeridirektoratets kontrollsjef, Arne Luther.

Han mener mye tyder på at trålerflåten i praksis har bedrevet massedrap på «babytorsk» i Barentshavet de siste åra.

Norges Fiskarlag organiserer utøverne i landets nest største næring og rommer både trål-eiere fra Møre og kystfiskere i nord.

Nå står yrkesbrødre mot hverandre i en knallhard kamp om magre ressurser.

Formann Oddmund Bye i Norges Fiskarlag leder en dypt splittet organisasjon. Men Bye mener ressurssituasjonen er «mye bedre» nå enn for 10 år siden, og maner derfor til besinnelse.

- Vi kan ikke ha alles kamp mot alle blant fiskerne. Uten å stå samlet er vi dømt til å tape.

Han mener forslag om å stenge trålere ute er kortsiktig «populisme».

- Sel og hval spiser 5,4 millioner tonn fisk i året. Sjøpattedyr må beskattes mye hardere. Vi må se økosystemet under ett og ikke tro på enkle løsninger, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling