Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jagd tilbake til Norge

Izet Raqi (50) er syk. Likevel ble han og sønnen tvangssendt til Pristina - i strid med FNs retningslinjer. FN-politiet i Kosovo beordret norsk politi til å snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsnemnda (UNE) ble advart på forhånd: Izet Raqi er for syk til å tvangssendes tilbake til Kosovo. 50-åringen har klare tegn på posttraumatisk stressyndrom. I legejournalene står det at han er alvorlig depressiv og i perioder psykotisk og suicidal. Han har hatt kreft og er operert sju ganger. I dag har han åpne sår som ikke gror og hevelse i beinet. 26. januar ble Izet og sønnen Fidaim (26) plassert på flyet til Pristina.

-  Overlater problemet

-  UNE vet at FN sier at personer med posttraumatisk stresssyndrom og alvorlig sykdom ikke skal returneres. Men de overlater problemet til fotsoldatene, altså politiet, og kaller det et «effektueringsproblem», sier advokat Trond Olsen Næss.

I innreisekontrollen i Pristina oppsto krangel mellom representantene fra United Nations Mission in Kosovo (UNMIK) og norsk politi. FN-politiet nektet å slippe dem inn.

-  Vi hadde et lovlig fattet vedtak og mente det var feil. Men vi ble faktisk truet med at flyet ville bli tilbakeholdt hvis vi ikke tok dem med, sier politiadvokat Bjørn Skuggevik i Politiets Utlendingsenhet (PU).

-  UNMIK fikk på forhånd bare beskjed om at faren trengte en rullestol. Hadde man foretatt en skikkelig forhåndsklaring og sendt over hans journaler, hadde svaret med stor sannsynlighet vært «nei». Det tror jeg nemnda skjønte, sier advokat Næss.

Far og sønn var i Utlendingsdirektoratets lokaler da de ble pågrepet fredag 7. januar.

-  Politiet trillet far gjennom sentrum i rullestol, sier Fidaim.

Han satt fengslet i tre uker. Under første forsøk på hjemtransport oppsto håndgemeng. Faren kastet seg ut av rullestolen og ble skadet. Andre forsøk var med chartret fly. Om bord: 26 politibetjenter og 24 kosovoalbanere. Fidaim mener han ble dårlig behandlet under flyturen.

-  Jeg er ingen kriminell. Jeg skrek fordi jeg ikke fikk sitte sammen med faren min. Da jeg spyttet ut en pille, satte de en sprøyte i låret mitt - gjennom buksa.

-  Av sikkerhetsmessige hensyn var vi nødt til å roe dem ned, sier Skuggevik.

Bør ikke returnere

Ifølge FNs retningslinjer bør ikke personer med kroniske eller alvorlige sykdommer, som trenger behandling som ikke er tilgjengelig i Kosovo, tvangsreturneres.

Familien var første gang i Norge under kollektiv beskyttelse, men ble sendt tilbake i 2002.

I attester fra Helsedepartementet og leger i Kosovo står det at det ikke finnes egnet behandlingstilbud i Kosovo. Far og sønn dro igjen til Norge. 50-åringen har vært innlagt på psykiatrisk avdeling mange ganger. Også 26-åringens mentale helse svekkes.

Ifølge en UNMIK-representant er det nå «rom for forbedring» i forholdet mellom Norge og FN. På asylmottaket i Vestby sitter Izet nå og gråter.

-  Jeg kan ikke gå på do, ikke kle på meg, sier han.

-  Jeg har passet på faren min siden jeg var tolv år. Jeg hadde aldri trodd vi skulle bli behandlet slik av norske myndigheter, sier Fidaim. Etter returen fra Pristina ble Izet sendt fram og tilbake mellom fengsel på Trandum og sykehus. Nå er han tilbake på mottaket igjen, uten tilsyn.

DESPERAT: Izet Raqi har sår som ikke gror, stråleskader og lider av depresjon, psykotiske trekk og posttraumatisk stressyndrom. Sønnen Fidaim (26) (bak) er desperat. Til høyre hjelperen Ramiz Oraqi.