Jagde Bush og co. på jordet

Politiet gjorde sitt beste for å hindre den lovlige demonstrasjonen mot G8-lederne. Bush og co. gjemte seg bak høye gjerder, politi og sau.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUCHTERARDER (Dagbladet): -  Nå ryker gjerdet!

Demonstranter braser gjennom gjerdet i et forsøk på å nærme seg G8-lederne, der de murer seg inne på luksushotellet Gleneagles. Det huser vanligvis feterte golfspillere. Nå diskuterer lederne av G8-landene verdens elendighet, langt ute på jordet bak høye gjerder og 3000 politifolk. Over durer militærhelikopter.

-  Det er jo en politimann og en hest for hver demonstrant her, sier Ragnhild Lorentsen (22) i Spire, Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon.

-  Fjompenisser, sier Kjetil Abildsnes, leder i det norske gjeldsslettenettverket Slett u-landsgjelda (SLUG) når demonstrantene i hettegensere kaster de første kjeppene.

Tilløp til panikk

-  De er ute etter bråk. Vi reiste hit for å kreve rettferdighet for dem som blir påvirket av beslutningene disse lederne tar. Sannheten er at pengene går fra sør til nord. Og til tross for foreslått gjeldslette, vil det bare tjene fem prosent av Afrikas fattigste, sier Kjetil.

I 2002 mottok verdens rikeste land 94 milliarder dollar fra de fattigste landene. Dessuten bruker de rike vestlige landene 25 ganger mer på forsvar enn på bistand.

Sterk motstand

VASSET I ÅKEREN: 3000 politifolk var på pletten da demonstranter braste gjennom sperringene under demonstrasjonen mot G8-lederne i Skottland i går. Vesle Auchterarder med 4000 innbyggere fikk plutselig besøk av 10 000.
VASSET I ÅKEREN: 3000 politifolk var på pletten da demonstranter braste gjennom sperringene under demonstrasjonen mot G8-lederne i Skottland i går. Vesle Auchterarder med 4000 innbyggere fikk plutselig besøk av 10 000. Vis mer

-  Du kan si hva du vil om Bono, men han snakket i hvert fall med 600 representanter i den amerikanske kongressen. Det er unektelig litt spesielt. Se på dette. Motstanden mot politikken G8-landene har ført, er sterk.

Jostein Hole Kobbeltvedt i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, står midt i en duvende folkemasse. Vesle Auchterarder med 4000 innbyggere fikk plutselig besøk av 10 000. Alle antiglobalister i håp om en mer rettferdig verden. Til tross for tilløp til panikk og væpnet politi med skjold da demonstrantene brøt gjennom gjerdet og vasset over grønne jorder, forløp massedemonstrasjonen stort sett rolig. Rundt 100 demonstranter ble arrestert i går.

«George Bush, we know you, your father was a killer, too», brøler demonstrantene gjennom småhusbebyggelsen i Auchterarder. De ble henvist til trange gater utenfor jorder med beitende sauer. Mr. og Mrs. Smith fikk endelig litt spenning i bakgården sin.

-  Her har det ikke skjedd noe siden slaget i 1715. Da brente Stewartene husene her, sier Kenneth Smith, som står utenfor huset sitt og ser demonstrantene passere. En hær polititjenestemenn vokter steingjerdet hans, redde for steinkasting.

Et kostbart toppmøte

100 millioner pund og 18 måneders planlegging har det tatt å gjøre den vesle byen Auchterarder i det skotske høylandet til et fort. Statsminister Tony Blair skal pusse englevingene etter invasjonen i Irak. Bush vil framstå som den amerikanske presidenten som reddet Afrika, men en gjentakelse av opptøyene under G8-møtet i Genova i 2001 vil de ikke ha.

-  Så dette er det såkalte britiske demokrati. Vi blir voktet bedre enn de verste hooligans.

Martin Hopwood fra Manchester hopper av bussen, ser det massive politioppbudet og er klar for demonstrasjon.

«Herr Bush ist ein Massmorder» står det på T-skjorta utenfor en sprengt mage.

Det så aldri Bush.

-  Vi jagde dem på jordet, oppsummerte Make Poverty History-lederne demonstrasjonen.

MOTSTAND: Protestanter prøver å bryte seg gjennom gjerdet ved hovedinnangen till G8-hotellet i Gleneagles.
LISTE: Bono holdt opp en liste over navn på ersoner som har lovet å jobbe for å gjøre slutt på fattigdom under live8 konseserten i Edinburg i år.