KAN VÆRE FORURENSET: Slik bomullspinner brukes blant annet til å samle inn DNA-bevis. Flere av disse kan ha inneholdt genetiske spor etter en av de kvinnelige medarbeiderne ved fabrikken.  Foto: EPA/SCANPIX
KAN VÆRE FORURENSET: Slik bomullspinner brukes blant annet til å samle inn DNA-bevis. Flere av disse kan ha inneholdt genetiske spor etter en av de kvinnelige medarbeiderne ved fabrikken. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Jagde en transseksuell kvinnelig seriemorder i Europa i 16 år

Nå viser det seg at hun ikke finnes. Politiet lurt av DNA-bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Tyskland, Østerrike og Frankrike har brukt de siste 16 årene på jakt etter en kvinnelig, mulig transseksuell seriemorder.

DNA-utpekte «Kvinnen uten ansiktet» til å stå bak minst seks drap og flere titalls andre forbrytelser over hele Europa.

Nå viser det seg at politiet kan hele denne tiden ha blitt lurt av DNA-sporene.

Den foreløpig ikke-identifiserte kvinnen arbeider mest sannsynlig ved en tysk fabrikk som produserer pinner som politiet bruker til å samle inn DNA-bevis, skriver Times Online.

På grunn av dårlige rutiner ved fabrikken kan hennes DNA ha forurenset bevismaterialet i flere titalls saker, der i blant seks drap.

Fulgte DNA-sporene
Det første DNA-sporet dukket opp allerede i mai 1993, i forbindelse med drapet på en kvinnelig kirketjener i Tyskland.

Siden da har hun blitt knyttet til flere enn 40 forbrytelser.

Men til tross for omfattende etterforskning, lyktes det verken å identifisere eller en gang komme opp med et brukbart signalement av henne.

- Alt koker ned til dette: Vi vet ikke hvordan denne kvinnen ser ut, vi kjenner bare til hennes genetiske kode, sa Bruno Bösch, som ledet en av de tre tyske etterforskergruppene som jaktet på kvinne, i april i fjor til Times Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hadde på daværende tidspunkt reist mer enn 60 000 kilometer gjennom Europa for å finne fram til og intervjue mulige vitner.

Mange spekulasjoner
Kvinnens evne til å unnslippe enhver observasjon, ga hun i fjor tilnavnet «Fantomet fra Heilbronn», etter at en kvinnelig politibetjent ble drept og hennes kollega alvorlig skadd i den tyske byen Heilbronn.

Politiet fant spor i politibilen som knyttet den mystiske kvinnen til drapet.

Og det var ved hjelp av slike spor en mulig forbryterprofil ble satt sammen.

FANTOMTEGNING:DNA-bevis knyttet kvinnen til et innbrudd i Saarbruecken i 2006. Dette er tegningen som ble laget på bakgrunn av vitneobservasjonene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
FANTOMTEGNING:DNA-bevis knyttet kvinnen til et innbrudd i Saarbruecken i 2006. Dette er tegningen som ble laget på bakgrunn av vitneobservasjonene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Hennes DNA ble blant annet funnet på en heroinsprøyte.

Det fikk etterforskerne til å gå ut i fra at kvinnen var narkoman.

Denne teorien var lenge ledende, fordi den fungerte som en gyldig forklaring på hvorfor kvinnen i løpet av kort tid gikk fra henrettelsesliknende drap til simple tyverier.

Så en mann
Vitneobservasjoner etter et innbrudd i Saarbruecken i 2006 fikk derimot hele profilen til å rakne.

Flere personer hadde observert en mannsperson forsøke å bryte seg inn i en leilighet, mens DNA-profilen viste nok en gang at den ansiktsløse kvinnen sto bak.

Det fikk politiet til å lure på om kvinnen var transseksuell eller brukte herreklær som forkledning.

- Vi kan ikke være sikre på at ikke den mistenke nå er en mann, eller at hun ser ut som en mann. Vi vet bare ikke, forklarte en talskvinne for Saarbruecken-politiet, Rainer Koeller, ifølge BBC News.

Ingenting stemte
Etterforskerne fattet mistanke om at noe var alvorlig galt med de genetiske sporene da kvinnens DNA dukket opp i forbindelse med en identifiseringen av liket til en mannlig asylsøker i Frankrike.

Uten å kjenne identiteten, kan en DNA-prøve likevel avsløre om dens eier er mann eller kvinne.

- Åpenbart var vårt funn umulig, siden asylsøkeren var en mann og fantomets DNA tilhørte en kvinne, sier Ernst Meiners, talsmann ved statsadvokatens kontor i Saarbruecken til BBC News.

Mistanken ble ytterligere styrket da politiet dobbeltsjekket resultatene. Da forsvant fantomkvinnens genetiske spor.

SKAL IKKE BRUKES TIL DNA-PRØVER: Direktør Heinz Schmid ved Bio-One som produserer medisinsk utstyr fortalte under dagens pressekonferanse at selskapets bomullspinner ikke var sertifisert til å kunne brukes til DNA-innsamling.  Foto: EPA/SCANPIX
SKAL IKKE BRUKES TIL DNA-PRØVER: Direktør Heinz Schmid ved Bio-One som produserer medisinsk utstyr fortalte under dagens pressekonferanse at selskapets bomullspinner ikke var sertifisert til å kunne brukes til DNA-innsamling. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Dette fikk oss til å mistenke at materialet var forurenset, fortsetter Meiners.

Tester fabrikkansatte
Tysk politi har siden februar i år forsøkt å finne ut hvordan dette kunne skje. Etterforskerne har testet de ulike innsamlingsverktøyene uten å oppdage noe forurensing.

Glippen skyldes mest sannsynlige dårlige hygienerutiner hos Bio-One, som produserer medisinsk utstyr, blant annet også materialene det tyske politiet bruker for å samle inn bevis.

Politiet har allerede innhentet DNA-prøver fra kvinnelige ansatte ved fabrikken, i håp om å finne fram til den riktige kvinnen, ifølge Stern.

Forsiktige anslag viser at den omfattende internasjonale etterforskningen har kostet flere millioner euro og tusenvis av arbeidstimer. 

Krever forsegling
Bio-One avviser derimot all skyld i skandalen.

På en pressekonferanse i dag påpekte selskapet at utstyret de produserer ikke er sertifisert for å kunne brukes til DNA-analyse.

Bomullspinnene blir sterilisert, men denne prosessen er ingen garanti for at det vil fjerne alle DNA-spor etter personene som håndterte pinnene. 

Skandalen rundt forurensingen har ført til at det tyske politiforbund nå krever at all testmaterialet kommer både med en spesiell forsegling og en kvalitetsgaranti fra produsenten.

MINTES KOLLEGA: Politikvinnen Michele Kiesewetter (22) ble skutt og drept 25. april 2007 i den tyske byen Heilbronn. DNA-spor funnet i politibilen knyttet fantomkvinnen til drapet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
MINTES KOLLEGA: Politikvinnen Michele Kiesewetter (22) ble skutt og drept 25. april 2007 i den tyske byen Heilbronn. DNA-spor funnet i politibilen knyttet fantomkvinnen til drapet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer