Jager 18 ukjente drapsmenn

I fjor ble det registrert 43 drap her i landet. Hittil i år er det begått 10 drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolai Heyerdahl

Fra 1991 er det registrert 18 drap som ikke er oppklart i Norge. I enkelte av sakene mener politiet at det kan være flere enn én drapsmann. I tillegg til de uoppklarte drapene er det minst to saker der siktede er på flukt i utlandet.

Statistikken viser at drapsofferet som regel kjenner gjerningsmannen, og etterforskerne har saumfart ofrenes bekjentskapskrets for å finne svar på drapsgåtene. Ved ti av de 43 drapene i fjor var det ikke noen kjent relasjon mellom den som ble drept og gjerningspersonen, viser tall fra Kriminalpolitisentralen (Kripos).

- Flesteparten av drapene begås av en som kjenner offeret, fastslår voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Flere bevæpner seg

Når det gjelder interne konflikter og vendettaer mellom gjenger, er Bjørnebekk bekymret for at flere og flere bevæpner seg.

- Det er en alvorlig tendens. Vi får mer kyniske kriminelle som er villige til å bruke våpen mot folk som står i veien for deres mål, sier Bjørnebekk.

Ti av drapene i fjor ble begått av ektefelle/samboer eller tidligere ektefelle/samboer. Gjerningspersonene var menn, mens ni av de ti ofrene var kvinner. 15 drap ble begått av en venn eller bekjent.

- Motivet ofte sjalusi

- Vi har noe høyere andel kvinnelige ofre enn i USA. Det kan skyldes at gjerningspersonene i så stor grad er ektemenn, samboere eller kjærester, eller ekskjærester. I disse tilfellene vil motivet ofte være sjalusi, sier voldsforskeren.

Gjerningsmenn som enten er utenlandsk borger eller har utenlandsk opprinnelse, er overrepresentert på drapsstatistikken fra i fjor. Hver fjerde gjerningsperson faller inn i denne gruppa.

- Høy snittalder

Den typiske gjerningspersonen er mellom 21 og 40 år og uten arbeid. Bruk av stikk- eller skytevåpen er mest vanlig.

- Norge har ikke fulgt utviklingen fra for eksempel USA med stadig yngre drapsmenn. Vi har relativt høy snittalder, sier Bjørnebekk. Hun tror dette skyldes at vi er flinkere til å fange opp yngre som er på vei ut på skråplanet.

Det ble drept like mange i Norge i fjor som i 2002.