Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jager bin Ladens soldater fra «Ørneredet»

Al-Qaida-soldatene flyktet onsdag fra Tora Bora-hulene. Tusenvis av afghanske soldater og amerikanske spesialstyrker stormer mot fjellene, men bin Laden rir trolig videre i nattemørket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De samme stiene fører også til den pakistanske grensa. I samarbeid med CIA har pakistansk etterretning de siste dagene trappet opp overvåkinga av disse fjellområdene langs den langstrakte grensa.

- Det er for seint å benytte disse fluktrutene nå. De er snødd igjen, og al-Qaida har ingen steder å flykte, sier Amil Shah som leder offensiven mot Tora Bora.

Frykter «Ørneredet»

Styrkene hans har erobret området under huleanlegget, og gjør seg klare til å rykke nærmere. Ingen vet hva som venter inne i labyrinten i fjellet. Abdul Qadir Kochi som sitter i rådet som styrer regionen, er bekymret for soldatene som skal innta det legendariske «Ørneredet».

- Vi kommer til å angripe, men det er veldig farlig. Ingen vet hvilke farer som venter der inne, sier Kochi.

FN og USA hyller den historiske avtalen som de afghanske partene undertegnet onsdag i Bonn om en midlertidig regjering der makten er fordelt mellom ulike folkegrupper.

Les mer om den historiske avtalen som er grunnlaget for fred.

Amerikanske marinejegere deltar i beleiringen av Kandahar, Talibans siste skanse sør i Afghanistan. Det er de amerikanske soldatenes første aktive deltakelse i krigen på bakken siden 7. oktober. En amerikansk bombe drepte tre amerikanere, fem afghanere og såret mannen som er plukket ut som Afghanistans framtidige leder.

Les mer om kampene som raser i Sør-Afghanistan.

Afghanske flyktninger i Norge tør endelig tro på fred, og på et snarlig gjensyn med fedrelandet.

Les mer om fredshåpet og planene om å reise tilbake.

Minst ti offiserer i terrorgruppen al-Qaida ble drept i amerikanske flyangrep mot hule-nettverkene i Øst-Afghanistan, hevder afghanske kilder.

Les mer om terroristenes tap.

I går møtte et titall soldater en tropp med al-Qaida-soldater i Tora Bora-området.

Les mer om skuddvekslingen forut for dagens offensiv mot Tora Bora.

I fjellet Tora Bora sør-øst for Kabul, har Osama bin Laden sin festning. Grottene strekker seg 350 meter rett inn i fjellet og har tilgang til elektrisitet, rennende vann og ventilasjon.

Les mer om og se grafikk av de legendariske hulene.

USIKKER PÅ FIENDEN: Ingen vet hvor mange utenlandske al-Qaida-soldater som venter på dem. Anslagene varierer fra noen hundre til godt over tusen.Foto: SCANPIX/AP
BOMBER USTANSELIG: B-52-bombefly har i snart en uke rettet daglige angrep mot Tora Bora-hulene sør for Jalalabad. I dag rettet de skytset mot grotteanleggene og flyktende soldater.Foto: SCANPIX/EPA
SLO RUSSERNE: På 80-tallet kvittet de seg med Sovjet. Nå bruker de russiske stridsvogner til å angripe al-Qaida.Foto: SCANPIX/EPA
KONTROLLERER DALEN: Flere kommandanter klager over de ikke kan kommunisere med amerikanerne. I dag bombet flyene stillinger hvor det oppholdt seg afghanske allierte.Foto: SCANPIX/EPA
VENTER PÅ OVERGIVELSE: Uker med forhandlinger førte ikke fram, og lokale myndigheter ga opp i helga. Noen håper fortsatt at al-Qaida tar til fornuften og overgir seg.Foto: SCANPIX/AP
FORSTERKNINGER: Mens kampene raste rundt Tora Bora, kastet nye soldater seg i dag i pick-up-ene i Jalalabad for å bli med på offensiven.Foto: SCANPIX/EPA
SKYTER MOT HULENE: På noen kilometers avstand stilte lokale soldater sine stridsvogner og fyrte løs.Foto: SCANPIX/EPA
FRONT-SOLDATENE: Rundt 1000 menn var med på dagens kamper, men 2000 til er ventet om kort tid.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart