Jager drapsmenn i mafiamiljø

Serbisk politi har satt inn store styrker i jakten på mafiagruppa som trolig står bak drapet på statsminister Zoran Djindjic. Flere medlemmer av det kriminelle nettverket er allerede tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag kom meldingen om det første drapet på en europeisk statsminister siden Olof Palme ble likvidert i 1986. Serbias statsminister Zoran Djindjic var skutt og drept av snikskyttere da han gikk ut av sin pansrede bil før å delta i møter i en av regjeringsbygningene.

Drapsmennene oppholdt seg 300 meter unna da de fyrte av. En av kulene traff statsministeren midt i hjertet.

Politiet satte øyeblikkelig i gang en storstilt aksjon for å pågripe gjerningsmennene.

Skjuler seg

Alle spor peker i retning av mafiagruppa «Zemun-klanen», og det er denne gruppa politiet har konsentrert aksjonene sine om.

Flere medlemmer er pågrepet det siste døgnet, men mange av gruppas ledere er gått under jorda.

- Hvilke andre beviser for skyld trenger man, enn det faktum at de gjemmer seg, sier Serbias visestatsminister Zarko Korac.

- Dette er trolig den best organiserte kriminelle gjengen på hele Balkan. Politiet har tatt noen av dem, men de fleste er gått i skjul, sier Korac.

Flere av de mistenkte er sentrale personer tilknyttet forskjellige spesialstyrker. Tidligere politisjef Milorad Lukovic står øverst på lista.

Sørger

I dag er Serbia lamslått av sorg. Folk gråter åpenlyst, flaggene vaier på halv stang og mange er usikre på hva framtida vil bringe.

Mange frykter at mafiaen vil feste et jerngrep om landet, og at det vil oppstå en maktkamp i serbisk politikk.

Det er trolig akkurat hva «Zemun-klanen» prøver å oppnå. De er mistenkt for flere andre drapsforsøk på politikere, og står etter alt å dømme også bak kidnappingen og det trolige drapet på den tidligere serbiske presidenten Ivan Stambolic.

- Drapet på Zoran Djindjic er et forsøk fra en kriminell gruppe på å skape kaos, lovløshet og frykt i dette landet, heter det i en pressemelding fra den serbiske regjeringen.

Kilder: AP, B90 radio, Reuters, CNN

DREPT: Serbias statsminister Zoran Djindjic ble skutt og drept på åpen gate i går.
KONDOLERER: Jens Stoltenberg signerte i dag kondolanseprotokollen som er utlagt i Serbias og Montenegros ambassade i Oslo.<P>Foto: SCANPIX<P>
SORG: Mange mennesker har tent lys. De gråter åpenlyst og frykter framtida.