Jager incestdømt prest

Politiet i Ålesund går nå ut med navn og bilde av den etterlyste Ola Kåre Bjørneset (46), som er dømt til seks års fengsel for grove seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Den tidligere presten fra Volda på Sunnmøre er dømt til seks års fengsel for seksuelle overgrep mot egne barn og mot en kvinne han var sjelesørger for.

Saken gikk helt til Høyesterett, som ikke fant noen formildende omstendigheter for Bjørneset og skjerpet straffen med ett år.

Grove forbrytelser

Den 22. oktober i fjor skulle Ola Kåre Bjørneset starte soningen i Bergen kretsfengsel, men møtte ikke. Politimester i Ålesund, Arne S. Karoliussen, har derfor valgt å etterlyse mannen med navn og bilde.

- Vi har tatt avgjørelsen om etterlysning etter dialog med mannens familie som også er blant de fornærmede i saken. Bruk av bilde og navn i pressen er også godkjent av statsadvokaten, sier Karoliussen til Dagbladet.

- Anser dere Bjørneset for å være farlig?

- Vi vil vel ikke gå ut og si at han er direkte farlig, men han er jo dømt for grove forbrytelser og har fått en lang soningsdom.

Nettverk

I seks måneder har Ola Kåre Bjørneset vært på flukt fra politiet. Da Dagbladet snakket med Bjørneset i januar, var han sliten, men sa at han har et nettverk av hjelpere rundt seg. Disse advares nå av Karoliussen.

- Vi forstår det slik at han kan ha fått en del hjelp. Til det vil vi si at hjelperne kan pådra seg straffansvar.

- Vet dere noe om hvor mannen oppholder seg?

- Nei, vi har ingen holdepunkter på hvor han er, men vi har drevet aktiv etterforskning for å finne det ut, sier politimester Karoliussen.

Melder seg ikke

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Bjørneset for å få en kommentar til at han nå blir etterlyst med navn og bilde, men i januar sa han at det ikke kom på tale å melde seg.

- Jeg er uskyldig. Det beste hadde vært at politiet ga meg litt tid slik at jeg kunne arbeide med å bevise min uskyld. Nå må jeg gjøre det som rømling, noe som gjør det vanskeligere, sa Bjørneset i januar.

Bjørnesets eldste datter har nå stevnet faren sin for retten. Der vil hun kreve erstatning etter overgrepene faren har utsatt henne for.

Hun krever også erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og for behandlingen hun har vært gjennom etter overgrepene. Rettssaken er satt til 21. april, men det er lite trolig Bjørneset vil melde seg for å møte i retten.Ola Kåre Bjørneset er 46 år og 174 cm høy. Politiet ber de som vet hvor Bjørneset befinner seg varsle nærmeste politimyndighet.

POLITIFOTO: Ola Kåre Bjørneset rett etter arrestasjonen.
I RETTEN: Advokat Tor Erling Staff (t.v.) og den nå etterlyste presten Ola Kåre Bjørneset under rettssaken mot Bjørneset i september i 2000. Bjørneset har hele tida bedyret at han er uskyldig, men ble dømt - og skulle begynne soningen i oktober i fjor.
KRIPOS: Sikring av spor hjemme hos presten i 1998.