Jager kriminell «mester- hjerne»

Sjakkgeniet (28) blir betegnet som en kriminell mesterhjerne. Nå kobles han til dødsranet i Stavanger. «Mesterhjernen» er en bekjent av den siktede «spionasjebutikkeieren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Dagbladet får bekreftet fra politikilder at etterforskerne nå er svært interessert å komme i kontakt med 28-åringen, som er en del av et kriminelt miljø i Oslo.

«Mesterhjernen» blir nå grundig alibisjekket. Politiet mener han er en av få personer i Norge som er i stand til å planlegge en så omfattende operasjon som dødsranet i Stavanger. Politiet saumfarer nå miljøet rundt «mesterhjernen».

Sporløst forsvunnet

- Vi er svært interessert å komme i kontakt med ham for eventuelt å sjekke ham ut av saken. Vi mener han kan være en av få i landet som er i stand til å planlegge en slik operasjon. Mannen har også gode kontakter i det miljøet vi nå etterforsker i. Det er viktig å understreke at han bare er et vitne i saken, sier flere politikilder til Dagbladet.

Problemet til politiet er at de ikke får tak i ham. Heller ikke Dagbladets kilder vet hvor 28-åringen nå befinner seg.

Mannen blir av Dagbladets kilder omtalt som et sjakkgeni og som lynende intelligent. Han er meget våpenkyndig, og har god tilgang på illegale våpen.

Etterlyst

Dagbladets kilder sier at «mesterhjernen» kjenner flere av dem som nå kobles til dødsranet i Stavanger. «Mesterhjernen» er også tiltalt for bankbokstyveriet ved Gjensidige NOR på Bryn i Oslo høsten 2001. Tyvene fikk med seg rundt 20 millioner kroner. Rettssaken er berammet til 6. september i år.

Mannen er kjent for å ha gode kilder i vaktselskapet Securitas. Det har han utnyttet for å skaffe seg detaljert informasjon om bankselskapenes rutiner. Dagbladets kilder sier at «mesterhjernen» trolig ikke har deltatt i NOKAS-ranet, men at han eventuelt kan ha en rolle i planleggingen.

En 29 år gammel Oslo-mann, omtalt som «spionasjebutikkeier», ble i går varetektsfengslet i Stavanger tingrett, siktet for medvirkning til ranet i Stavanger 5. april. En dom fra januar 2001 knytter «mesterhjernen» til «spionasjebutikkeieren» (29).

Sistnevnte ble dømt til 120 dagers betinget fengsel og en bot på 2000 kroner. I domspapirene kommer det fram at de to tilhørte samme miljø.

Ifølge dommen var det interesse for biler som knytter de to sammen.

29-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, bekrefter at de kjenner hverandre. - Jeg kan bekrefte at de kjenner hverandre, men dette er ikke trukket fram som et argument fra politiets side i denne saken, sier Elden.

DØDSRANET: Politiet mener «Mesterhjernen» er en av få personer i Norge som kan planlegge en så omfattende operasjon som dødsranet i Stavanger.