Jager navngitte ransmenn

Politiet har etter det Dagbladet erfarer, to navngitte menn i søkelyset etter det brutale pengetransport-ranet i Ytre Enebakk i går morges. Politiet karakteriserer ranet som profesjonelt utført og med militær presisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ransmennene hadde detaljkunnskap om Securitas' rutiner for pengetransport.

- Det er et fåtall personer som er i stand til å utføre et slikt ran. Vi har mottatt opplysninger fra flere hold som er interessante, men vi kan ikke binde oss til ett spor, understreker lensmann Stig Alf Hansen ved Enebakk lensmannskontor overfor Dagbladet.

Men ifølge opplysninger Dagbladet har innhentet, har politiet to konkrete menn i søkelyset for pengetransportranet.
Hvem den tredje mannen er, skal foreløpig være uvisst.

I soningskø

De to mennene skal i det siste ha hatt tilhold i Stavanger. Etter det Dagbladet erfarer, kom de mistenkte ranerne til Oslo i løpet av helga.

En av mennene kommer opprinnelig fra Nord-Norge, mens den andre mistenkte har tilknytning til østlandsområdet.
Sistnevnte står i soningskø for å sone en dom på to år.
Politiet har i lengre tid fryktet at mannen skulle unndra seg soning ved å flykte fra landet.

Etter det Dagbladet får opplyst, mener politiet at det er nordlendingen som er hovedmannen og har planlagt ranet. Han skal ha et langt rulleblad, og tidligere være straffet flere ganger for volds- og vinningsforbrytelser.

Politiet sjekker nå også sentrale personer i et organisert kriminelt miljø i Oslo. De har tidligere utført en rekke velorganiserte og godt planlagte kupp.

Automatvåpen

Ranet ble utført svært profesjonelt og var over på få minutter. Rett før klokka 03.50 ankom Securitas' pansrede Ford Transit Sparebanken Nors filial i Ytre Enebakk, vis-à-vis Vågsenteret. Vekterne rygget bilen inn mot bankens hovedinngang, men kom ikke helt inntil på grunn av en avfallscontainer.

- Etter å ha vært inne i banken og hentet pengene i nattsafen, ble begge mennene overfalt og lagt i bakken. To av ranerne hadde skjult seg på baksiden av banken, ved Rema-bygget, forklarer lensmann Stig Alf Hansen.
Den ene av ranerne stakk munningen på et automatvåpen, trolig en AG3, i nakken på de to vekterne. Mens dette pågikk, dukket den tredje ransmannen opp. Den ene raneren tok med seg en av vekterne til bilen og truet ham til å åpne pengeskapene hvor utbyttet fra alle nattsafene lå.

Securitas-vekterne hadde hentet inn penger fra mellom 10 og 20 nattsafer i Oslo og Follo, før de kom til Ytre Enebakk på slutten av ruta.

Detaljkunnskap

I bilen var det minst to millioner kroner, men det kan ha vært opptil fire millioner. Hele helgeomsetningen til flere restauranter og kjøpesentre var med i bilen.

«Det virket som ranerne var kjent med hvilke pengebokser pengene ble oppbevart i,» har en av Securitas-vekterne forklart i politiavhør. Han har også opplyst at ranerne kjente til kodesystemet deres, og at de var kjent med fjernkontrollen som utløste alarmen.

Etter det Dagbladet erfarer, skal ransmennene også ha visst hvordan den elektroniske låsen på et av pengebeltene til vekterne kunne åpnes.
- Alt tyder på at ranerne hadde detaljkunnskap om Securitas-rutiner. Hvordan de har tilegnet seg denne informasjonen, vil jeg ikke spekulere i, sier lensmann Hansen.

- Jeg tviler sterkt på at ranerne har fått hjelp fra personer på innsiden i Securitas. Men vi kan selvfølgelig ikke utelukke noe som helst, sier direktør Per-Arne Gulbrandsen i Securitas.

Ranerne stakk fra stedet i en mørk BMW. Bilen ble sett av et annet vitne i stor hastighet over Tangen bru på riksvei 120 i retning Elvestad i Østfold.

Seint i går kveld hadde politiet ennå ikke funnet ransbilen.