RENSER: Per Halstein Nilsen har vært i flere hus for å bedrive husrens for onde ånder. Dette er både snakk om både hos enkeltpersoner, og familier med barn i huset. Foto: Silje Rindal / Dagbladet
RENSER: Per Halstein Nilsen har vært i flere hus for å bedrive husrens for onde ånder. Dette er både snakk om både hos enkeltpersoner, og familier med barn i huset. Foto: Silje Rindal / DagbladetVis mer

Jager spøkelser med Guds ord

Norske prester driver omreisende åndeutdrivelse. Prost Per Halstein Nielsen sier han har følt uro i møte med kreftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Folk hører skritt, dører går opp og igjen. Slikt skaper frykt, sier prost i Sør-Gudbrandsdal, Per Halstein Nielsen, til Dagbladet.

Han har så langt vært på fire forskjellige oppdrag, der folk har kontaktet ham etter at «spøkelser» angivelig har dukket opp i boligene deres. Dette er både snakk om enkeltpersoner, og familier med barn i huset.

Rosenkrans Nielsen har med seg en bønnekrans laget av tre med et kors på - laget i Mariaklosteret på Tautra i Frosta kommune. Nielsen henger opp kransen på veggen, hjemme i de angivelig «hjemsøkte» husene. Bønnekrans skal minne folk om at huset er bedt for og nedbedt Guds fred i.

- Jeg tar aldri selv kontakt med folk for å høre hvordan det går, men folk har gitt tilbakemelding om at det har vært fred etter jeg har vært der, sier Per Halstein Nielsen til Dagbladet.

Nielsen har bønnekransen i bilen når Dagbladet møter ham. Prosten understreker at han ikke går inn i noen vurdering av om dette er naturlige eller overnaturlige fenomener - eller den gjør noe forsøk på å vurdere den psykiske helsen hos de som hevder å se spøkelser på høylys dag.

Fra rom til rom - Jeg lytter til det folk har opplevd selv, og går ikke inn i en faglig medisinsk vurdering av deres psykiske helse, sier Nielsen. Han går med på å fortelle Dagbladet hvordan han går fram.

Når han ankommet huset har Nielsen først en fortrolig samtale med beboerne. Så hender det han ber for beboerne, om at de skal få oppleve boligen som «et godt hus».

- Jeg lyser Guds fred over hvert rom, og gjør korsets tegn, sier Nielsen.

- Har du vært redd?

- Redd er et for sterkt ord. Jeg har følt uro.

- Han er sterkest - Men husk at jeg tror på at Kristus har vunnet over alle mørkemaktene — det er ikke jeg som er sterk, men Han som er sterkest, sier prosten.

I ett tilfelle har Per Halstein Nielsen også gått opp grensa for en eiendom, og bedt om Guds velsignelse over hele området.

- Dette er ikke eksorsisme, ikke djevelutdrivelse, insisterer Nielsen.

- Jeg lyser korsets tegn i hvert rom.

Også biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Per Oskar Kjølaas, og sokneprest i Øyer, Øyvind Sagedal har bekreftet overfor Vårt Land at de er forespurt om å gå i forbønn i hus der det angivelig skal forekomme uforklarlige fenomener.

Dagbladet har ikke lykkes i å nå Kjølaas. Sagedal sier til Dagbladet han har velsignet hjemsøkte hus to til tre ganger:

- Folk kontaktet meg fordi de følte ubehag. Jeg gikk fra rom til rom og leste tekster fra den katolske bønneboka.

- Nonsens Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk forbund sier det er greit at prestene gjennom virksomheten ifølge henne synliggjør hva tro og religion er.

- Dette er nonsens inntil noen kan dokumentere noe annet. Det er helt irrasjonelt, jeg har aldri opplevd at noen har kunnet dokumentere overnaturlige fenomener, sier Mile til Dagbladet.

Hun mener det er betenkelig at prester bedriver en slik praksis.

- At folk tror på overnaturlige fenomener er så sin sak. Men det er betenkelig siden vi har en offentlig kirke i Norge, og at dette kan legitimere slike fenomener.

VERKTØY: Slike kranser kan henges opp i husene, etter at presten har gått fra rom til rom. Foto: Silje Rindal
VERKTØY: Slike kranser kan henges opp i husene, etter at presten har gått fra rom til rom. Foto: Silje Rindal Vis mer