Jager torpedo-konger

Politiet jager nå to av Norges farligste menn som er mistenkt for drapsforsøk på 31-åringen som er siktet for å ha drept William Ellingsen (28) i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at to menn, begge kjente torpedoer, nå er mistenkt av Oslo-politiet for drapsforsøk på mannen som blir varetektsfengsel for drapet på William Ellingsen (28).

Den drapssiktede 31-åringen har anmeldt de to kjente torpedoene for drapsforsøk. Politikilder sier til Dagbladet at de nå prøver å komme i kontakt med de mistenkte, men at de ikke vet hvor de er.

Kjente kriminelle

De mistenkte blir i det kriminelle miljøet regnet som de to hardeste og tøffeste torpedoene i Oslo.

Den ene mannen (42) blir av politikilder omtalt som en svært farlig person. Han var blant annet etterlyst for drapsforsøk på svigersønnen til en av lederne i den jugoslaviske mafiaen i Sverige. Ifølge svensk politi var den norske torpedoen innleid for å drepe. Han ble etterlyst, og pågrepet i Brasil. Siktelsen mot mannen, som har bakgrunn som offiser i Forsvaret, ble imidlertid frafalt.

Kameraten hans, som er i 30-åra, har et rykte i politiet og i det kriminelle miljøet som nådeløs. Han har jobbet som dørvakt ved et av Oslos «hotteste» utesteder. I det kriminelle miljøet er han utpekt - og har dermed fått respekt - for å ha banket opp den kjente torpedoen Jan Kvalen. Men han er ikke straffedømt for dette. Han er opprinnelig finsk, men skal ha svensk statsborgerskap.

Andre kriminelle gir derimot de to de beste skussmål, og beskriver dem overfor Dagbladet som reale.

Seks timer i avhør

En rekke kjente kriminelle var på festen på Skillebekk i Oslo natt til lørdag.

31-åringen har forklart at han ble mishandlet to ganger av de to mistenkte. 42-åringen ble avhørt som vitne lørdag. Han satt seks timer på politihuset før han ble løslatt - to timer lenger enn hva loven til sier.

Dagbladet får bekreftet at han ikke ble konfrontert med den alvorlige anklagen om drapsforsøk.

Offisielt vil ikke etterforskerne si noe om den nye utviklingen i saken. Politikilder opplyser imidlertid at mistanken mot de to torpedoene er sterk. De to var seint i går kveld ikke etterlyst via interne politikanaler, men kilder sier at det fort kan skje.

Flere kilder mener det er merkelig at de mistenkte ble sluppet fri etter avhøret. Politiet avviste i går kveld at mannen med finsk bakgrunn har vært avhørt. Kilder i det kriminelle miljøet påstår derimot at også han ble avhørt lørdag, og deretter dimittert. Han skal ha blitt enig med norsk politi om at han skulle reise til Sverige for å sone en to år lang dom for grov vold.

Politiet holder munn

Politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt vil ikke kommentere opplysningene.

- Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke kommentere opplysningene Dagbladet sitter med, sier Abrahamsen.

- Det å få kartlagt hva som skjedde på festen, er en sentral del av etterforskningen. Vi har avhørt rundt 15 vitner, men har foreløpig ikke kommet i kontakt med enkelte personer som var på festen.

- Vi får stadig navn på blokka, men det er ikke alltid lett å få ut informasjon fra dette miljøet, sier Abrahamsen.

Dagbladet prøvde i går kveld forgjeves å komme i kontakt med de to mistenkte.

William Ellingsen, som tidligere het William Åsheim, ble til slutt frikjent for det berømte «Skrik»-tyveriet i februar 1994.

Skulle bare mekle?

Personer i det kriminelle miljøet understreker overfor Dagbladet at det bare var tilfeldigheter som førte til at Ellingsen ble skutt.

- Han skulle mekle i en konflikt. Skuddene som ble avfyrt - og det var mange av dem - skulle ikke treffe William. Drapssiktede skjøt etter at ytterdøra var lukket. Hadde William kommet litt lenger inn i gangen, så hadde han ikke blitt truffet, hevder en kilde i miljøet.

Vestkantdrapet

Offer: William Ellingsen (28) ble drept natt til lørdag. Han ble først dømt og så frikjent for tyveriet av «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i februar 1994. Har flere dommer. Var gift, hadde to stesønner og en sønn.

Handlingen: Ble drept med flere skudd fra et kraftig håndvåpen. Ellingsen skulle ifølge vitner mekle i en krangel som oppsto på en fest på Oslos beste vestkant. En rekke kjente kriminelle var til stede på festen. Ellingsen ble blant annet skutt i ryggen.

Siktet: En kjenning (31) av offeret er siktet for forsettlig drap. Han har erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld. 31-åringen, som tidligere er dømt for blant annet heleri, har forklart at han ble banket opp av andre festdeltakere. Har godtatt fire ukers varetektsfengsling. To menn er siktet for drapsforsøk mot den drapssiktede 31-åringen fra Oslo.

Drapsvåpen: 31-åringen har forklart hvor drapsvåpenet er, men politiet har fortsatt ikke funnet det.

Vitner: En rekke personer var til stede på festen, men politiet har ikke fått avhørt alle. Flere naboer hørte skudd, og observerte gjerningsmannen forlate åstedet.

MANGE KULEHULL: Natt til lørdag ble det avfyrt en rekke skudd i og utenfor oppgangen til bygården på Skillebekk i Oslo. En 31 år gammel kjenning av offeret er siktet for drapet. Han erkjenner ikke straffskyld, og har anmeldt to kjente torpedoer for drapsforsøk.