Jager tsunami-ofre

Til fordel for turistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange landsbyer langs kysten i Sør-Asia ble ofre for tsunamien 2. juledag 2004.

Nå blir de overlevende kastet ut av utviklere, som heller vil tilrettelegge områdene for turister, skriver The Guardian.

En ny rapport, som ble presentert i FN i dag, belyser diskriminering, stjeling av landområder og vold mot overlevende etter tsunamien fra India, Sri Lanka, Thailand, Maldivene og Indonesia.

Ifølge rapporten har myndighetene i disse landene bare sett på at utviklerne har stjålet land og at innbyggerne har blitt dyttet til side til fordel for kommersielle interesser.

– Skulle bygge hotell

I Andhrah Pradesh i India ble innbyggerne flyttet to kilometer innover i landet i forhold til der deres opprinnelige landsby lå. Årsaken var at det kanskje skulle bli bygget et nytt feriested for turister der.

Flere personer i Sri Lanka, India, Indonesia og Thailand har blitt nektet å returnere til sitt opprinnelige land eller sine gamle fiskeområder. 

– Jeg kom til landsbyen dagen etter tsunamien for å se etter barna mine. Men vaktene hadde allerede satt opp et gjerde. Jeg ba dem om å la meg slippe inn, men de sa at det var deres land, og at de skulle bygge et hotell. De holdt pistolene sine og sa at hvis jeg ikke gikk, kom jeg til å bli en av de døde, forteller en landsbyboer i Thailand i rapporten.

DESEMBER 2005: En innbygger i landsbyen Meulaboh i Aceh-provinsen i Indonesia. Landsbyen er fortsatt ikke gjenoppbygget etter at tsunamien herjet 2. juledag 2004. Foto: Scanpix/Reuters
DESEMBER 2005: En innbygger i landsbyen Meulaboh i Aceh-provinsen i Indonesia. Landsbyen er fortsatt ikke gjenoppbygget etter at tsunamien herjet 2. juledag 2004. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Diskriminerer kvinner

Rapporten avslører også diskriminering av kvinner og folkeslag som blir sett på som mindre verdt.

I Sri Lanka har myndighetene nektet å dele ut erstatninger til enker og andre single kvinner, mens kvinner i Indonesia har blitt utsatt for seksuelle overgrep av autoriteter som egentlig skal sørge for å beskytte innbyggerne.

Sigøynere som bodde ved sjøen, og som måtte rømme fra den thailandske kysten i båter, har også blitt nektet hjelp.Rapporten ble utarbeidet av menneskerettighetsorganisasjonen ActionAid International.

– Nødhjelp skal nå frem til alle de som trenger det, ikke bare til noen utvalgte. Myndighetene bør være skamfulle, sier Ramesh Singh i ActionAid.